餐廳: 火水爐冰室火鍋
資訊:

2021-04-25 116 瀏覽
前排有個朋友去左食火水爐度打邊爐,向我極力推介嗰度個花膠鍋,今日經開旺角,所以就上咗去試試。呢度啲裝修好80年代,貼咗好多7、80年代嘅電影海報,有好多電影都未聽過,而且佢用啲枱都係用返以前啲圓形木枱,充滿懷舊嘅氣氛。店內都有好多款自家製嘅秘製醬料,以供顧客購買,醬料強調係香港製造。(本來諗住食完之後買返一樽,但係賣完單急急攞車,唔記得咗買......)我地揀左「安格斯牛小排花膠火鍋」,呢個任食火鍋餐,仲揀左濃厚花膠雞湯鍋,店員推介我哋先飲湯,之後先再打邊爐。未打邊爐前,先落醬佢有一架車仔放哂啲醬料比人自己添加。餐前小食,燒賣同陳皮魚蛋,再點佢哋啲泰式辣醬,都幾開胃。火鍋黎到喇~勁勁勁勁勁勁大塊花膠!大塊到我懷疑佢係豬皮黎!但係經過我仔細嘅品嚐,我好肯定佢係花膠黎!而且啲湯好黏咀,相信係啲花膠溶左係啲湯度。每一種肉類我哋都叫咗一碟,最令我意外嘅係安格斯牛小排,肉同脂肪比例啱啱好,一共叫左三碟,真係好好味

未打邊爐前,先落醬
佢有一架車仔放哂啲醬料比人自己添加。

餐前小食,燒賣同陳皮魚蛋,再點佢哋啲泰式辣醬,都幾開胃。

2021-04-13