黑木亭居酒屋 (金馬倫道)

Black Wood Izakaya (Cameron Road)
提早同家人慶祝母親節,大家都好耐無一起外出吃飯,適逢母親節當然要帶媽媽食餐好,孝敬下佢! 餐廳的裝修由樓梯到二樓都很日本風,樓梯有紅葉,牆壁有相撲手的油畫,好有日本居酒屋感覺。餐廳座位多是以卡位設計,令枱與枱之間的距離比較遠,有私隱度又坐得舒服。眼見還有數間vip房間可供大型聚會可以唱k,待疫情完結後可以約一大班朋友開心玩番晚都好! 富士山鐵板A5和牛溫泉蛋飯 $338 “嘩!嘩!嘩!” 呢個係這個飯一上桌的即時反應,設計像富士山形狀般的飯,頂頂有未被打散的溫泉蛋,然後有多塊A5和牛圍繞著整個「富士山」,鐵板上桌後店員才加上甜豉油,輕輕的弄破溫泉蛋,蛋汁滿佈整座「山」,店員再細心地輕輕的將飯、蛋汁、牛撈勻,一啖入口,好入味!每一粒飯都是滿滿蛋汁,A5牛肉唔駛多講,好嫩滑,入口即化,是高級的味覺享受,正呀! 磯煮鮑魚六點刺身盛 $388三文魚二切、油甘魚二切、劍魚腩二切、赤蝦二隻、帆立貝二粒、磯煮鮑魚新鮮,新鮮,新鮮!一入口就知道絕對是新鮮貨,刺身全部大大件絕對無呃稱,完全無雪藏味一D都唔腥,赤蝦超級大隻!出色!脆片牛油果蝦沙律 $108大大隻已剝殼的蝦上面有蟹子舖面,然後混合了青瓜牛油

富士山鐵板A5和牛溫泉蛋飯 $338

磯煮鮑魚六點刺身盛 $388

脆片牛油果蝦沙律 $108
大大隻已剝殼的蝦上面有蟹子舖面,然後混合了青瓜牛油果沙律,底層有薄薄的薯片,一啖入口口感refresh,作為餐前小食絕對是不錯的選擇。

18cm 南瓜長春卷 $78
即炸長長春卷,筷子功不太好的我建議將佢一開為二會易些,外皮炸得香脆,入面嘅餡料全部都係南瓜蓉,完全抵銷了春卷本身的油膩感,令這份炸物感覺健康些!

忌廉球炸薯條 $68
薯條配忌廉?有創意的配搭,這是之前從未試過,忌廉打得相當輕,點薯條吃原來這樣夾,令薯條不再局限於茄汁或芝士肉醬之類,係一個驚喜的小食。

蜜桃烏龍熊茶$58
「熊茶」起初以為餐牌打錯字,原來真係有隻冰雕的熊bear bear,好得意啊!烏龍紅茶本身茶膽是比較苦,而蜜桃的甜味剛好覆蓋了紅茶的苦,夏天喝這個特飲是相當不錯,可以解渴。

芒果牛乳乳酸 $48
甜甜的芒果夾著乳酸的酸味,在餐前喝這杯特飲令人開胃,餐後再飲也可以揮走飽飽膩膩的感覺。