2016-01-21 1024 瀏覽
今日過海做完嘢,半接大少放工,再去搵食,佢聽同事講有間餐廳唔錯,今日就帶我去食~其實我完全唔識路,只係跟佢行,我唔知原來SOGO附近有咁多嘢食XDXD 上到樓上覺得好特別,內部裝修同門口完全係兩回事,入到去會見到好西式,門口裝飾會比較中、港式門口除咗有舊式花牌,重有一隻好得意嘅大頭綠衣小熊,大頭綠衣係以前香港好初期警察嘅統稱,唔知老闆喺邊度買到呢隻嘢呢,真係好得意~~牆上重會有好多好舊式以前香港人嘅生活照片做牆紙,令人好似進入博物館門口一樣感覺今次我地叫咗個礦泉水火鍋,好得意,你平時打邊爐點會用礦泉水﹖多數都係水喉水或者湯呢個係老闆話來自地中海嘅海水,用嚟打邊爐,其實用海水打邊爐真係未試過,幾新奇~煲仔細細,店員大約用5份1煲海水,再加一支我地香港地道嘅Bonaqua飛雪礦泉水,係咪好得意呢,有冇人會用礦泉水水咁貴嚟打邊爐﹖除非你屋企一向都係“無飯家庭”,連水都唔煲,係叫礦泉水、蒸餾水送上門喇~ 礦泉水火鍋 - 本身個煲入面會有風乾火腿、黃芽白,個煲嚟到先會再落水,開煲個火鍋會有牛肋肉、豬肋條,牛肋肉好淋,豬肋條烚熟之後係好爽脆當然火鍋唔會少得海鮮喇,海鮮都好正,有花甲、海蝦、日本磯煮

火鍋會有牛肋肉、豬肋條,牛肋肉好淋,豬肋條烚熟之後係好爽脆
當然火鍋唔會少得海鮮喇,海鮮都好正,有花甲、海蝦、日本磯煮鮑魚、鱸魚、帶子以及日本年糕
海鹽,店員話如果烚完覺得唔係好夠鹹,可以落少少海鹽去增加味道,其實我就覺得好夠味,大少就自己搵嘢嚟玩,係都要落少少
2016-01-02