餐廳: 寶彩軒
資訊:

2017-12-14 1781 瀏覽
一行四位學霸終於畢業, 再次到這間素菜館興祝。原本堂飲的鐵觀音已很不錯, 沖泡得高香清雅, 和其他的中式餐廳截然不同, 事關經理懂得泡茶時間的掌握, 不將茶葉浸泡在茶壺底的竅門, 所以沒有苦澀味。 果然係懂茶之人, 這晚專登帶備8582 薄紙普洱青餅來考一考經理的泡茶技巧, 事關這間鋪頭才有真正的大滾水和茶藝師泡茶, 結果沒有令我失望, 令我品嚐到樟香和純滑的感覺。頭盤的醋浸番茄仔和豆角我比較喜歡, 用薯仔蓉整聖誕樹, 如果能轉做番薯茸就更好,我見個底係紫椰菜,所以食埋,都算爽甜。我最喜歡就係養心羊肚菌猴頭菇燉湯, 火路和高溫燉湯的技術,在家無法吃到。黑松露豆腐是是這裏的招牌特色。 上咕嚕肉之前我地唔記得咗改變份量, 同佢講多啲原味, 少啲有糖醋, 吃多了糖, 回家怕要減肥了! 好彩帶咗普洱消脂。BB菠菜妙非常嫩滑, 沙律芒果卷吃了怕熱氣, 可以喝免費添飲的蕃石榴醋, 焗釀牛油果有啲飽肚, 搞到個黃薑飯食唔晒。最後最後新嘗試嘅咸小芋丸唔係好夾甜的紅豆沙。見到隔離枱有朋友生日, 經理會代唱生日歌,氣氛溫馨。整體非常值得一試, 希望這用心經營的小店繼續存在。

2017-12-08
  • 有機bb菠菜