2018-09-26
因為中秋節正日全家都會各自去左唔同地方旅行,所以我屋企決定提早食中秋節飯,不過媽咪唔想又係去酒樓食圍餐咁悶,所以我地決定搞搞新意思—食雞煲😆呢間前家樂唔係果d連鎖店,係小店經營所以裝潢唔會話好精緻好富麗堂皇,不過就多左一種地道既感覺,而且都好乾淨企理。不過今次點呢個雞煲有d唔同,因為唔係傳統既麻辣雞煲,而係醉雞煲!好似唔係好多餐廳有醉雞煲食,所以見到有就試下。當充滿花雕酒香味既醉雞煲送到黎既時候,我地真係口水都差d流出黎~因為實在太香啦~完全係急不及待好想快d食!店員話佢地係用左以前進貢比皇室專享的三黃雞去做雞煲,所以雞肉質會特別嫩滑,雞味好濃,而且脂肪比例剛剛好唔會太油膩,唔怪得d雞煮極都可以keep到咁滑啦食完隻醉雞就用個花雕酒湯底淥埋其他火鍋配料,我地點左羊肉,豚肉,芝士竹輪,蜂巢豆腐...全部都同個花雕酒湯底好match!食材新鮮+花雕酒湯底=一流享受!👍🏻