2012-04-28
公司出了花紅, 同同事相約出去食餐飯慶祝一下, 找到這間食中菜既地方, 我地一行六個人一早訂左位, 7點左右嚟到, 這裏有兩層,我地坐上層,樓下係有一個大魚缸的,上層位置不算多,坐近樓梯位置, 因為睇食評話乳豬係即叫即燒的, 所以咩都唔做, 即刻叫左四份一隻燒乳豬先, 點知真的係想像唔到咁快, 碗都未洗好, 乳豬就嚟左啦....我地話咩唔係即燒架咩? 仕應話如果有人order開會一起燒定.即刻食件先, 個塊乳豬皮好薄好脆呀, 皮跟肉原來係分開的, 肉都唔算肥, 但咸左少少, 不過都very nice!!跟住就睇下點咩菜先, 睇食評話粟米班塊係好好味的,所以叫左一個粟米班塊, 仲有啫啫生菜煲, 手抓羊扒, 魚香茄子煲, 椒鹽豆腐,白薑米蒜香蟹飯,後加左一個海味雜菜煲.d餸上得好快,粟米班塊粟米汁同班塊係分開上的,粟米汁一碗好多,班塊都好大塊,好味喎,熱辣辣同埋唔會入面好炸到好乾,魚肉係石班嚟架,好滑.啫啫生菜煲都好惹味,生菜好爽口同埋好香,大大棵的,都好新鮮架,手抓羊扒都細細件好淋好入味,好香孜然味道,正!!! 後來嚟左一碗炸茄子,我地話冇叫炸茄子,仕應話你地叫左茄子呀麻,我話係不過係魚
啫啫生菜煲都好惹味,生菜好爽口同埋好香,大大棵的,都好新鮮架,手抓羊扒都細細件好淋好入味,好香孜然味道,正!!! 後來嚟左一碗炸茄子,我地話冇叫炸茄子,仕應話你地叫左茄子呀麻,我話係不過係魚香茄子唔係炸茄子呀.佢好想說服我地食,猛話好味同埋好多人叫架....但太熱氣同埋我地根本唔係想食呢樣嘢,所以堅持冇要度,跟住佢地幫我地落番魚香茄子煲,但係都係等一陣就嚟,真的好快,唔知佢地個廚房係咪好多人架呢??
椒鹽豆腐係小食嚟架,所以細碟d,不過都好入口,細細件,豆腐入面都好滑,出面又唔係太脆,ok喎, 最後加的海味雜菜煲只係見到白菜同西蘭花,海味好好好細及好少,味道係好,但配料就真的......有點失望!!
我們食得好滿足,食物質素好好,價錢亦會理,所以都好旺場架,最後送左一碗綠豆沙,但係真的麻麻地,好好好稀呀!!