2021-05-05
👁🗨Slowlife 漫活堂📍佐敦彌敦道380號逸東酒店地下2號舖@—————————————-近期興café 打卡,假日想搵間唔多人嘅Café 談何容易🥲 突然醒起以前經過依間小店,貌似環境舒適,今日專登嚟試試坐落喺Food court旁邊,日式小清新裝修,陽光直直照入店內,座位算多,都坐滿7成,有吧枱/小圓枱/梳化位🛋我剛好被安為坐落地玻璃窗旁座位,陽光普照嘅日子感覺光猛舒適,但小店無咩冷氣,略焗促同熱🥵Menu選擇都多,有日式便當🍱各款輕食類同甜品⋯ 好食度:✔️✔️✔️✔️➰ 南瓜蟹肉珍珠米意粉🎃 $88南瓜汁比較杰身,覆蓋住粒粒米意粉,色澤橙黃嘅賣相非常吸引,咬落有嚼勁,撈埋粒粒蟹籽加絲絲蟹肉,仲有隻小蟹蚶加分👍🏻 整體口感十足,味道較清淡但勝在清甜➰ 煙肉蛋窩夫🧇 $78甜窩夫食得多,個人就偏好咸嘅窩夫😋 太陽蛋加上煎得香口嘅2塊煙肉,老實講無咩特別,主角窩夫質感鬆軟,濕度恰度好處,夾埋煙肉蛋唔洗醬汁已經非常夠味,伴有一小份柚子醋沙律,天氣熱食清爽又開胃👍🏻➰ Cold Brew $42 < 套餐+$25 >冰得幾粒,飲落完全唔凍,苦味偏重但無咖啡香味,似茶餐廳齋
📍佐敦彌敦道380號逸東酒店地下2號舖
@
—————————————-
Menu選擇都多,有日式便當🍱各款輕食類同甜品⋯
好食度:✔️✔️✔️✔️
➰ 南瓜蟹肉珍珠米意粉🎃 $88
南瓜蟹肉珍珠米意粉
南瓜蟹肉珍珠米意粉
➰ 煙肉蛋窩夫🧇 $78
煙肉蛋窩夫
煙肉蛋窩夫
➰ Cold Brew $42 < 套餐+$25 >
冰得幾粒,飲落完全唔凍,苦味偏重但無咖啡香味,似茶餐廳齋啡多過Cold Brew,不太推薦👎🏻
➰ 凍宇治綠茶奶🍵 $45 < 套餐+$25 >
抹茶香滿滿,牛奶比例剛好,甜度適中,凍飲一流
凍宇治綠茶奶 & Cold Brew
➰ 凍樽仔奶茶王 $38
預先裝好冷藏嘅樽裝奶茶可堂食又可帶走,非常方便,奶茶飲落不算濃也不算滑,勝在雪得夠凍,低糖微甜唔痴喉,整體尚算合格(但唔知點解樽上封條撕開咗🤔 喺唔小心甩咗定點? 不過我都無理照飲咗😂)
凍樽仔奶茶王
💬 小店用自助點餐形式,店員會將食物送嚟,咁就收咗加一,價格唔算抵,但質素還可以🤓唔想去限時限刻,人多擠迫嘅網紅café ,依度喺一個不錯嘅選擇,可以靜靜哋食個簡單日式輕食😆
#laisik_jordan
#laisik_japanese
#laisik_cafe
#laisik_lunch
#foodie #foodblogger #foodstragram #foodieofinstagram #instafoodporn #foodporn #foodshare #foodofinstagram #delicious #foodlover #foodiehk #hkfoodie #hongkongfoodie #hkigfood #hkeats #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfood #hkfoodblogger #香港美食
#waffle #coffee #cafehopping #hkcafe