2011-05-11
話說之前三色台某電視節目曾經介紹呢間粥店, 所以尋日入元朗行街順道過去食番餐, 去到間舖時, 大約晚上七點左右, 舖內舖外都坐滿了人, 尋日天氣都算幾熱下, 所以麻麻地坐街邊食, 見店內有人差唔多食完, 所以都等左陣先入去到坐!個玻璃貼左好多野食, 有粥、有腸粉種類都蠻多下, 都考慮左成幾分鐘, 因為之前去左食甜品, 所以唔叫太多野食, 最後點了蠔仔碎牛粥、香蔥蝦米腸及油炸鬼, 蠔仔碎牛粥 - 嘩, 好多蠔仔囉, 開頭覺得廿七蚊碗粥都幾貴下, 但真係物有所值, D蠔仔隻隻脹卜卜, 配埋D碎牛, 好甜好好味, 個粥底都好綿! 原本想叫多個粥, 不過我尋日實在幾飽下, 叫老婆留番下次再食過吧!香蔥蝦米腸 - 驚喜! 好多切到好細的蔥舖係腸粉個面, D 蔥味好香, 個腸粉好滑, 鍾意食蔥一定要點黎食! 記得千其唔好加甜醬, 本身的豉油已經好夠!油炸鬼 - 失望 可能係一早整定晒黎做晚市, 一D都唔脆, 浸落D粥黎食無咁好正, , 不過味道還過得去!