2017-08-01 880 瀏覽
銅鑼灣呢間越南菜新開,最鍾意試新嘢,咁先會為生活帶上驚喜!招牌、裝潢都好新穎,傾向年輕化。橙黃色調令成間餐廳感覺好精神,好有格調。先點咗個小食拼盤。炸蝦餅好正!好脆口,蝦肉夠晒彈牙!春卷皮薄餡靚,外面薄薄一片好脆,入面有蘿蔔絲,味道,口感都值得加分。至於牛油雞翼,好重牛油味,可惜比預期欠缺少少蒜味,加埋蒜香就一百分!除咗小食之外,仲嗌左碗特式牛湯河,湯河有分正常、大、加大size。叫咗個正常size都好大碗,份量十足。牛嘅款式都唔少,有生牛、牛肮腩、牛丸、牛筋、牛柏葉,每樣都有得試吓,唔怕寡。最鍾意食牛肮腩,腍身唔韌,好易入口。最後仲食咗個豬頸肉撈檬,豬頸肉薄身切成細件,燒過好香脆。加入酸醋好開胃。另外一提,河粉同檬粉都好好味,幼身,腍與彈牙之間,口感唔錯。飲咗杯香蕉奶昔同檸梳打,兩杯都好飲。青檸梳打甜酸度適中,比例均勻。香蕉奶昔好fresh,香蕉味好新鮮,味道唔太濃,好清新,口感亦唔杰,唔會覺得滯。
銅鑼灣呢間越南菜新開,最鍾意試新嘢,咁先會為生活帶上驚喜!