2018-04-14 355 瀏覽
早排去長洲行山,出發前想嘆茶感受悠閒,揀左間舊式茶樓,要自己搵位搭枱、自己拎點心......客人多是本地老人家,部份是像我們的遊客。感覺幾親切,因為當地人都介紹我地去邊玩同食,而且都有講有笑。點心是一輪一輪出的,今次出幾款,下次幾款,夠新鮮熱辣,當然客多時要走快d去取。【燒賣】用豬肉少肥肉,口感扎實,味道較清,唔知係咪岩當地老人家,感覺幾健康。【牛肉球】肉感十足又夠鬆化,同樣味道較清,少油少調味,食出牛肉原味。【鳳爪排骨】鳳爪太少,排骨都幾滑,連骨的肉一定好味。呢款味道反而重返,幾正常。【蝦餃】係下一輪取來,皮薄餡靚,蝦肉幾爽。旁邊有即炒米粉、煎腸粉等,還有炸春卷、雲吞、迷你菠蘿包....【煎腸粉】算大碟,自己加醬料,我喜歡加多點麻醬同芝麻,夠哂香,腸粉本身都滑,但煎得唔夠香脆。

2018-04-02