2021-03-14
法國餐廳一向俾人感覺好似好高級,好formal,一定要著哂西裝gel哂頭咁去食,但其實位於PMQ 嘅呢間一星米芝蓮法國餐廳 Louise就以一種好causal relax嘅家庭式法國菜嚟做主題,餐廳兩層高,整個餐廳以好多花草包圍營造一種好似置身於法國南部鄉郊嘅感覺,二樓更有露台位可以坐,但當然一定要預早訂喇😛..是日試左佢嘅 Weekday lunch menu $498 3 courses, 簡單體驗一下呢間由星級大廚Julien Royer打理嘅餐廳(Julien之前係新加坡開左間三星米芝蓮嘅法國餐廳Odette被評選為#1 of Asia’s 50 Best 同 #18 of World’s 50 Best) 可見實力有一定保證..先奉上麵包同amuse-bouche餐前小點,一個迷你咸牛肉餡餅表面配以小塊風乾火腿,好精緻又惹味嘅小點,另點了 一杯wine-based 嘅cocktail ($138),以Cognac, Sauvignon Blanc做酒底,幾新奇嘅配搭,cognac 個種濃烈嘅酒味被sauvignon blanc 個種清新,蘆筍嘅草青味中和,配以菠蘿汁同vani
先講‘pot-au-feu’ 法語解火上鍋,係法國傳統菜式之一,主要係以一盤牛肉倒入用蔬菜及香草調味過嘅清湯,以慢火長時間燉煮,而Louise今次呢個係選用了牛小腱肉連蘿蔔,南瓜等蔬菜慢煮,食時再澆上高湯,幾清新健康嘅一道菜,另配以 一小塊牛骨髓多士,香脆惹味,但始終唔及先前嘅smoked organic egg 驚喜🙈
後面嘅野生鱸魚都唔錯嘅,配以三文魚子增加鮮味,另最欣賞係佢配以嘅Beurre Blanc醬,white butter 嘅意思,以butter,lemon juice,white wine調成,配魚食絕配😋
唔要芝士嘅可以係佢地嘅pastry box 度揀一款, 見
總括嚟講相當唔錯嘅體驗,雖然今次冇試到餐廳出哂名嘅黃油雞同其他招牌菜,但以第一次嚟講已經相當有驚喜,特別係前菜同甜品!記得要留肚食甜品👍🏻