荃灣簡直係一個美食天堂😆由平到貴😆什麼菜都應有盡有🤤最近荃灣百悅坊新開咗間日本餐廳叫福丸水產😍仲有我最愛嘅浜燒海產🤤我梗係要去試吓啦!💃🏻💃🏻💃🏻🎉🎉🎉去到福丸水產已經好興奮,因為裝修以和式設計,仲要有我最愛嘅櫻花🌸做裝飾,感覺自己好似去咗日本🇯🇵咁啊!入門口嘅右手邊有幾個水缸養住啲海鮮🦀🦐🦑🐚🐟保證一定新鮮👍🏻仲有個開放式廚房😆可以睇住啲師傅切刺身真係大飽眼福😻坐低咗之後,有位經理介紹吓今日嘅新鮮食材和同我哋推介 Omakase真係廚師發板😻同老公相量後覺得幾好喎又唔使諗食咩又可以好有驚喜嘅期待每一道餸菜嘅來臨😆所以決定咗叫Omakase😆第一道係前菜,嚟到嘅時候經理會為我哋介紹和教我哋點食法,蛋捲好特別好鮮甜,經理話係用蝦和海膽嚟做嘅,所以超級好味,還有用豆做嘅豆腐,好滑好香濃嘅豆味,同埋咸咸地嘅魚仔乾🐟我覺得成個前菜好似一份藝術品咁😻擺設得好靚好精緻👍🏻第二道菜係六點盛盒🐟係用今日最新鮮嘅食材做嘅刺身,刺身包括有帶子,三文魚,甜蝦,油金魚,魷魚捲海膽和好矜貴嘅金目鯛樣樣刺身都好新鮮肥美,特別係甜蝦勁大隻,同埋魷魚捲住啲海膽都好特別😻第三道菜係牛油炒象拔蚌,象拔蚌鮮甜嫩滑又Juic

第二道菜係六點盛盒🐟係用今日最新鮮嘅食材做嘅刺身刺身包括有帶子,三文魚,甜蝦,油金魚,魷魚捲海膽和好矜貴嘅金目鯛

第三道菜係牛油炒象拔蚌,象拔蚌鮮甜嫩滑又Juice,用牛油嚟炒所以特別香😋

第四道菜係鱩魚一夜干,經理介紹鱩魚係用咗醬油醃浸咗一段時間才去烤,唔好睇啲鱩魚好似鬈公蝦米咁,食落又香又咸,肉質彈牙都幾好食嫁😋

第五道菜係我至愛嘅黃金蟹膏甲羅燒🤤呢到嘅甲羅燒好多配料,有蟹膏,蟹籽,蟹肉,鶴春蛋,蔥花,仲有新鮮嘅海膽,認真矜貴,職員會細心地撈一撈再幫我哋燒一燒,食落口好creamy😻勁鮮甜😋每一啖都充滿香濃嘅蟹膏味🦀真係超級爆正啊😋嚟到必定要食啊!😆

第六道菜係鱈魚一夜干🐟鱈魚外層包住薄薄嘅脆漿,鱈魚鮮甜肉質嫩滑,外脆內軟,好味道😍👍🏻

第七道菜係呢到嘅招牌菜福丸浜燒盛盒,包括有大大隻嘅元貝,生蠔,鮑魚和花甲皇。
職員會幫我哋燒,我哋可以撟埋手等食🤣
鮑魚嚟到嘅時候仲識郁嫁😍所以一定新鮮,鮑魚食落口好彈牙。
花甲皇職員用咗啲清酒🍶落去一齊燒所以燒完仲好Juice好鮮甜😋
生蠔燒完仲好Creamy,口感豐盛🤤
元貝食落口啖啖肉,鮮味十足,職員好體貼咁剪到細細粒易入口,真係超級棒👍🏻

第八道菜係野菜稻庭烏冬,有好多唔同嘅蔬菜,可以清一清剛剛食過油膩嘅食物,好喜歡個湯底,好清甜,稻庭烏冬好煙韌,成個烏冬以為係平平無奇,但做得都好出色😋

💃🏻嚟到甜品啦💃🏻賣相非常精緻😻用雪梨🍐型嘅陶瓷裝住嘅係青檸啫喱,口感煙韌,清新香甜🍋中間嘅係香甜嘅士多啤梨🍓白色嘅係和菓子,都係煙煙韌韌😋

甜品仲有日本雪糕😋我哋揀咗紅豆味和綠茶🍵味雪糕,勁滑唔會太甜😋勁好食😋雖然食到勁飽,但我仲想Encore 食多杯雪糕🤣

飲品我哋叫咗白桃梳打和白桃乳酸🍑好大杯🍑都幾好飲😆

今次係呢到食嘢嘅感覺好被重視☺️因為每道菜經理都會耐心地介紹和教我哋點食法👍🏻每道菜都好好食和有驚喜😎環境好靚好舒服😊今次真係冇嚟錯😋👍🏻

💝溫馨提示💝大家想嚟食嘢記得Book,因為我係門口等入坐嘅時候,有啲Wall in客,但因為餐廳Full House 所以冇位,証明餐廳啲嘢真係有質素👍🏻所以咁多人嚟食😆
10 分鐘 (堂食)