2022-05-04
做完運動行過附近,心血來潮突然想食餐素,聽聞而家啲素食已經做到好出神入化,又咁啱附近真係搵到呢間Jazz Bird,決定入去試吓。入到去餐廳環境唔大,但係感覺到員工之間關係好溫馨密切,上網了解吓先知原來係一間社企餐廳,係由義工團隊所組成嘅抗疫小組,定期會向街坊提供低碳食物,收益亦都會用作慈善用途,咁充滿愛心嘅小店,未食都已經覺得無揀錯👍🏻💯望望餐牌好多都係生酮、低碳、健康嘅食物,今次就揀咗款蟹餅沙律同埋黑松露意粉🍝菜式送到上枱,賣相夠晒精緻,差少少唔記得自己係叫緊素食。沙律上蟹餅有兩塊,外酥脆內軟滑,唔知係用咗啲咩材料,竟然可以整到一絲絲蟹肉咁嘅口感,調味得宜👍🏻沙律醬汁好開胃,酸酸甜甜夠清新!完全唔細份,食完都半飽~而意粉方面,黑松露夠曬濃,十分惹味,仲好creamy,正如圖片所見每條麵都沾滿醬汁,軟硬度剛好但又唔會太膩,差啲唔食曬🤣🤣😋
蟹餅沙律