2018-11-02 82 瀏覽
尖沙咀即使係日式料理都好多選擇,上到刺身壽司、下到拉麵燒肉都有,今日同朋友試下新花款,去心鉄板燒,食鐵板燒。裝修好有情調,氣氛唔錯,安靜又景色好,即使係個牌都好有日式風味。先上個日本岩蠔配櫻花蝦,鐵板燒出黎。岩蠔有天然鹹味,配上櫻花蝦鮮味倍增,入口有輕微海水質感,一試難忘。個名好優雅,叫小女子炒飯,面上鋪左隻半熟蛋,食時蛋黃混入去飯裡面,蛋汁同炒飯汁被飯吸收,粒粒飽滿。中南非鮑魚配紫菜袖子汁,一眼望落去唔似鮑魚,顏色同質感都別樹一格,但呢個配搭好新鮮!日本A4和牛厚燒,唔係一塊過而係切成方形燒,好處係均勻,每一口哎落去一樣感覺,唔會過生過熟,而且方形有利於保留肉汁。以尖沙咀區黎講,心鉄板燒價格符合質素,氣氛符合小型聚會,推介比大家!