2016-02-27
1973 瀏覽
我...本身只會去d比較光鮮, 裝修舒服, 同埋廁所一定要乾淨企理既食店但係最近,好多朋友都發現左d 小鋪同埋推薦比我, 叫我必要去一次, 因為d食物可以令我唔記得其他既標準。佢地帶左我黎東江酒家, 門面可能好舊冇咩特別, 但上網一search都知道佢幾有名, 好多人飯聚都會黎,而且係需要早d訂台。入到土去, 又真係幾舊既裝潢, 不過又未到一個讓我即時想走既地步, 因為佢唔係好污租個d。 坐好之後就開始欣賞貼滿係牆上既餸名, 開始幻想一下佢係d咩, 同埋係openrice之前睇到既相做配對。我地叫左好多好野食:1) 蠔爽第一次食呢樣野, 而係openrice大家都極力推薦, 我想講, 佢成碟餸既份量真係好多,每一粒都好脆好入味, 而且蠔既大小差唔多, 唔會話比d細蠔你攪到只食到炸漿! 2) 黃金鮮魷成世人, 成左好多次鮮魷, 咩避風塘, 咩椒鹽, 咩白"卓", 真係比呢一碟俘虜左! 佢外面佔滿左咸蛋既脆漿, 少少既咸蛋沙, 一口即溶, 之後就到戲玉啦!平時既鮮魷大家都覺得佢係爽口, 不過佢竟然係好似棉花糖咁, 雖然厚, 但非常非常軟熟! 食完一夠又一夠, 真係停唔到!3) 胡椒豬肚湯豬
我地叫左好多好野食:
1) 蠔爽
2) 黃金鮮魷
3) 胡椒豬肚湯
豬袋好爽口,但胡椒荐味唔會過濃而道致過辣! 我本身好怕豬袋湯, 因為朋友都鐘易佢好辣好辣, 但我每次, 因會太辣而咳到停唔到, 呢個湯我ok!
4) 咕嚕肉
想真係食d肉, 所以叫左係中式食店好多時都有既咕嚕肉,其實...亦都係我鐘意食佔滿左咕嚕肉汁既菠蘿! 珠江酒家處理 "炸物" 既程度, 真係比好多食店好, 咕嚕肉好似添左一層好糖整既脆漿係出面咁, 咬落去好脆~ 而且睇上去係晶瑩剔透, 真係唔只食, 連睇都覺得好滿足! 肉質都軟, 冇咩筋同埋唔似落左好多化學野而變軟既味道。 菠蘿當然好食啦! 哈哈哈哈
5) 美極魚尖
呢碟魚, 又係足料之選!一大碟魚, 食極都食唔完, 而且佢煎得好到家, 煎香左變得有少少"痴立立"既美極, 再加上火喉剛好既魚肉, 救我!!!!!!
6) 蒜泥白菜
見我地叫左咁多咁多煎炸野, 你見我每一樣野都講佢脆, 就知今餐有熱氣 哈哈~~ 食番個菜黎中和番!
今餐真係食得異常滿足! 雖則好似好熱氣, 但係呢食完之後冇喉嚨即時上火既感覺。冇後悔黎呢到, 因為食物一流, 價錢合理, 一定會番黎!!