2008-06-04
在灣仔林林總總的食店,太多選擇,太容易出錯.星期六的第一餐不容有失!左睇右睇後友人終於頂唔順,一手拉了我入這間"老字號"上海菜館,邊行邊讚,我暗叫糕!好友實屬鬼仔口味,連鳳爪豬紅也不敢食,最鐘意就係d詭鬼佬的中國菜.入到去鬼多過人,心都灰埋,叫了最簡單最不會出錯的食送,可惜其中的清炒蝦仁d蝦仁未預備好,撑櫃又不斷sell佢d中蝦,無奈之下追加醬爆中蝦:味道 煎鍋貼--非常之滿意,雖然佢未做到"皮薄"但是很適中,而入面的餡料卻十分之足,滿滿的填密,而d肉餡新鮮又多汁, 最精彩反而係去番個皮,師傅把鍋貼嗰底煎到金黄色,脆脆的,一口咬落去,上皮軟,下皮脆,中間肉多汁,口感一流!一味追求皮薄,只會食到成口肉感失咗平衡!順帶一提,佢比d薑絲真切到好絲好幼,誠意和功夫十足奶油津白--好清,好奶油,ok的菜醬爆中蝦--d蝦一食就知係海蝦, 大大件,雖然d醬係濃味,但一食到肉身和蝦頭濃濃味的海鮮出哂,河蝦真係比不到!!d膏入到蝦身!!!嗰醬都精彩,小棘,好"野"味!菜飯--普通菜飯環境+衛生老舖feel,欣賞佢卡位每枱都有一盒軟紙巾(不是一卷卷的廁紙),圓枱冇留意有冇.無試佢個廁所!O
奶油津白--好清,好奶油,ok的菜
菜飯--普通菜飯
環境+衛生
老舖feel,欣賞佢卡位每枱都有一盒軟紙巾(不是一卷卷的廁紙),圓枱冇留意有冇.無試佢個廁所!Overall ok!
都ok, 又無好似d人講到咁衰,對我哋都算係有禮,係點嘢食前嗰呀叔比咗餐牌後係咁企咗係到等落單,有d壓力,望佢兩眼又有禮咁叫我哋慢慢唔使急....但都係繼續企係隔籬, 我諗佢都唔係有心玩壓迫!
午飯2人200元偏貴但質素高,拉平,ok抵食!
下次會揀d無咁"大路"啲食送,試吓佢真功夫
ps少見多怪,第一次見可以用美金埋單!