2019-05-19 573 瀏覽
過開來杏花村,搵咗一陣都搵唔到合心意嘅餐廳,最尾見到呢間日本餐廳嘅午餐都幾吸引,所以就試下~見佢餐廳入面裝修都幾有居酒屋feel,我諗夜晚嚟食串燒應該幾有feel🤔午餐我哋就揀咗個自選魚生丼同埋海膽帶子鍋飯。自選魚生當有得揀四款魚生,選擇都幾多下。我哋就揀咗火炙三文魚,火炙左口魚裙邊,鰻魚同埋蟹子。飯都可以揀壽司飯或者普通飯,我哋就揀咗壽司飯,因為配魚生食好似夾啲~個人最鍾意火炙三文魚同埋火炙左口魚裙邊,因為有啲火炙嘅香味,而且有入口即溶嘅感覺,火炙三文魚都食到有兩種層次,一邊係火炙過後熟熟地既感覺,另一邊就仲係魚生。鰻魚都夠林,冇骨,撈埋蟹子齊食好豐富~佢魚生丼可以加$10多枝嘢飲,我哋就揀咗玉泉忌廉,炎炎夏日飲支冰涼嘅汽水係透心涼既~我哋仲叫咗個海膽帶子鍋飯,一上碟感覺個鍋飯好有鑊氣,每一粒飯都充滿醬汁,望落都夠飽滿,而且海膽同帶子嘅份量夠多,一啖海膽配帶子同飯一齊食感覺好滿足,而且食到唔同層次,海膽有入口即溶嘅感覺,帶子就啖啖肉~而且好似有少少火炙嘅感覺,食落香口~第一次嚟杏花邨食午飯,係滿意嘅一餐~
自選魚生丼
玉泉忌廉
海膽帶子鍋飯
第一次嚟杏花邨食午飯,係滿意嘅一餐~
2019-05-17
自選魚生丼