2019-10-20 92 瀏覽
今次試位於杏花村的Oysters princess。 聽個名就知佢以食生蠔為主,喺舖頭門口睇,其實佢鋪頭好細,感覺好似係一個open area,咁只係攞個屏風隔開商場通道及舖位,亦位於樓梯側邊,個位置絕對唔係靚,望入去除咗生蠔之外仲有好多冷凍食品:牛扒、蟹柳、帶子等等呢啲急凍食品,但價錢都唔特別抵。今日經過試一試佢個早餐叫咗 豬軟骨通粉配 奶醬多加杯餐飲, 38元都算係咁。豬軟骨出色,通心粉都好入味,會再去。

2019-09-30 120 瀏覽
好少黎到杏花邨呢邊,原來呢到都算多餐廳選擇揀左呢間食lunch🤟🏻🤟🏻🤟🏻我同寶寶一人叫左一個set lunch👇🏻肥牛湯烏冬 $60👇🏻照燒牛肉飯 $60Set lunch包沙律🥗 湯同野飲味道ok,有咁多野,算抵食👍🏻👍🏻👍🏻
好少黎到杏花邨呢邊,
原來呢到都算多餐廳選擇
揀左呢間食lunch🤟🏻🤟🏻🤟🏻
我同寶寶一人叫左一個set lunch
👇🏻肥牛湯烏冬 $60

肥牛湯烏冬

👇🏻照燒牛肉飯 $60
照燒牛肉飯

Set lunch包沙律🥗 湯同野飲

味道ok,有咁多野,算抵食👍🏻👍🏻👍🏻
2019-08-08
肥牛湯烏冬
照燒牛肉飯
Lunch見到Oyster Princess幾多人食於是同friend就入去(中伏)學生餐係幾抵食我地決定嗌兩個炸雞溫泉蛋飯已經寫咗係份Menu個staff過到黎竟然話:「你地系嗌咩ga?」態度好寸,而且唔識自己睇下個menu先我個friend問:「汽水有邊款?汽水係咪剩系得樽裝?」個staff又繼續寸:「汽水唔係樽裝,(之後上菜見到明明就系樽裝)你睇下咪知lor」態度惡劣至極炸雞溫泉蛋飯$40有4件味道似nuggets嘅炸雞溫泉蛋正常問題黎喇個飯既配搭好奇怪😅有沙律菜有好少量既蛋黃醬重點系冇汁撈飯唔通廚師想我食白飯?!總而言之,唔推薦大家食無論系食物質素同員工態度都唔合格
Lunch見到Oyster Princess幾多人食

於是同friend就入去(中伏)

學生餐係幾抵食

我地決定嗌兩個炸雞溫泉蛋飯

已經寫咗係份Menu

個staff過到黎

竟然話:「你地系嗌咩ga?」

態度好寸,而且唔識自己睇下個menu先

我個friend問:「汽水有邊款?

汽水係咪剩系得樽裝?」

個staff又繼續寸:「汽水唔係樽裝,

(之後上菜見到明明就系樽裝)

你睇下咪知lor」

態度惡劣至極

個飯既配搭好奇怪😅

有沙律菜

有好少量既蛋黃醬

重點系冇汁撈飯

唔通廚師想我食白飯?!

總而言之,唔推薦大家食

無論系食物質素同員工態度都唔合格

炸雞溫泉蛋飯
2019-09-11
2019-08-18 127 瀏覽
有乜搞錯,連飯煮不熟又要搞什麼飯,壽司那樣這樣,米是半煮,説是壽司米是這樣,指鹿為馬,大佬,壽司米煮熟一定係黏啦,使我孩子吃生米,他不懂而已,又不取消,上菜又慢,又落了單又不來,燒海鮮全是蒜蓉,服務又差,連一個基本餐廳要求的也達不到,怎做生意

2019-07-22 108 瀏覽
上個月試了他的晚餐,因為其它餐廳都要排隊。這家只有兩桌人,我覺得有問題,但女兒不想等,唯有選它了!結果是一個字"差"。怎會有這麼多人說好,看來是我有問題了。生蠔放在外面冰箱,一點都不衛生,生蠔很瘦,放太久了吧。服務差!點了魚生沒醬油,叫了又只拿一小碟來,夠誰用?而魚生是室溫的。㕑師常出來和自己人聊天,況且像一個清潔工!唉|禮拜六晚上也沒什麼客人。平常更糟糕,只有一、兩桌的客人。其它食物上桌都是室溫的,就算炒菜也是室溫的!真的沒有什麼吸引力!
怎會有這麼多人說好,看來是我有問題了。
生蠔放在外面冰箱,一點都不衛生,生蠔很瘦,放太久了吧。
㕑師常出來和自己人聊天,況且像一個清潔工!唉|
禮拜六晚上也沒什麼客人。平常更糟糕,只有一、兩桌的客人。
2019-06-29
2019-06-07 84 瀏覽
Super crowded mall during public holiday and this is one of the last few with available seat. I’m so surprised with all the good reviews here and seriously wonder why I had such an adversely different experience. The food took more than 30 mins to come up, chicken are over-cooked and rice are under-cooked. 3 cup of waters for 4 person and had to ask 3 times to get the last one. No soy source came with sashimi. Will absolutely NOT come back again. Try to stay away from it if you can.

2019-05-31 78 瀏覽
杏花邨不太多選擇,想吃日本料理,和女朋友一起來到這間,店員夠誠懇和態度親切,感覺不錯。三文魚子軍艦和芥辣八爪魚軍艦都幾好吃,是水準之上,三文魚子有很多粒。芝士天婦羅蝦卷中間的炸蝦夠哂香脆,面頭芝士都香濃惹味,是好吃的配搭。燒原隻日本魷魚夠鮮味十足,特別是魷魚筒很有口感,夠爽口彈牙。今晚串燒等了很久,有幾款$8串燒很抵食。燒翠玉瓜清清淡淡。燒冬菇很多汁,很香口。還試了幾串肉類串燒都不錯。燒雞串雞件夠鮮嫩,但是調味不夠。燒熊本一口牛,味道很濃。

三文魚子軍艦 ,芥辣八爪魚軍艦

芝士天婦羅蝦卷 35

燒原隻日本魷魚

今晚串燒等了很久,有幾款$8串燒很抵食。
燒翠玉瓜清清淡淡。
燒翠玉瓜

燒冬菇很多汁,很香口。
燒冬菇

還試了幾串肉類串燒都不錯。
燒雞串雞件夠鮮嫩,但是調味不夠。
燒雞串

燒熊本一口牛,味道很濃。
燒熊本一口牛

燒冬菇
燒雞串
燒熊本一口牛
2019-05-30 107 瀏覽
平時真係好難會去到杏花邨,今次難得去開,就食埋晚餐,發現左間小店,有生蠔同日本野食。呢度生蠔既種類都算多,叫左半打愛爾蘭生蠔$190蠔既大細適中,即開生蠔既賣點就係夠新鮮,每人3隻啱啱好!叫左個魚生飯,自選魚生飯$68起首先,我揀左三文魚2切、油甘魚2切、熟蝦2切、同火灸左口魚裙邊3切,之後再加$35 要香蔥吞拿魚腩蓉!三文魚夠大塊,色澤光鮮,油甘魚顏色有啲沈,不過味道可以的火灸左口魚裙邊燒得啱啱好,油脂出灑黎!如果可以食多幾塊就好啦!香蔥吞拿魚腩蓉切得夠幼滑,食落有種綿綿既口感!鹽燒牛脷心$48牛脷心夠厚,食落有口感,燒得唔錯黑豚肉烏冬鍋$68呢個鍋好大,黑豚肉唔錯!最欣賞係啲配菜種類夠多,而且吸灑湯既精華,好味!雖然店舖細小,不過有幾個超大雪櫃,有唔同肉類、海鮮、Parma ham 等出售,買番屋企享受下都唔錯!

呢度生蠔既種類都算多,叫左半打愛爾蘭生蠔$190

蠔既大細適中,即開生蠔既賣點就係夠新鮮,每人3隻啱啱好!

叫左個魚生飯,自選魚生飯$68起
之後再加$35 要香蔥吞拿魚腩蓉!

三文魚夠大塊,色澤光鮮,
油甘魚顏色有啲沈,不過味道可以的
香蔥吞拿魚腩蓉切得夠幼滑,食落有種綿綿既口感!

鹽燒牛脷心$48
牛脷心夠厚,食落有口感,燒得唔錯
黑豚肉烏冬鍋$68
呢個鍋好大,黑豚肉唔錯!
最欣賞係啲配菜種類夠多,而且吸灑湯既精華,好味!

2019-05-30 48 瀏覽
原來有間新開的日式餐廳,見openrice評分不錯就入去試一試,價錢都不便宜,主打魚生和入口海鮮。不過我主要想吃串燒。鹽燒雞中翼燒得剛剛好,外皮金黃香脆,椒鹽調味一流,中間的雞肉鮮嫩多汁,真是剛剛好熟透。燒西班牙黑毛豬串味道不錯,喜歡豬肉汁濃濃的味道。煙肉芝士大蘑菇比較一般,材料和味道都是普普通通, 芝士味都幾濃郁。芝士丸燒得幾香口。板燒辣味芝士撈麵夠晒飽肚,辣麵的醬汁和芝士很夾。價錢真是比較貴,勝在食物種類繁多,而且店員很有禮貌,大大的加分。

鹽燒雞中翼

燒西班牙黑毛豬串味道不錯,喜歡豬肉汁濃濃的味道。
燒西班牙黑毛豬串

煙肉芝士大蘑菇
煙肉芝士大蘑菇

芝士丸燒得幾香口。
芝士丸

板燒辣味芝士撈麵夠晒飽肚,辣麵的醬汁和芝士很夾。
板燒辣味芝士撈麵

脆卜卜豆卜
2019-05-19
鹽燒雞中翼
燒西班牙黑毛豬串
芝士丸
板燒辣味芝士撈麵
2019-05-22 35 瀏覽
老媽子向來都喜歡食日本菜,而且最愛食海膽,見依間都近近地就黎試一試,順便慶祝母親節🤭🤭依間日本餐廳都唔錯,環境唔算大,但睇錯都幾舒服丫~首先我地叫左個自選海鮮丼,價錢都係$68,有馬都貝、赤貝、甜蝦、左口魚,非常抵食👍🏻壽司我地叫左三文魚、芥末八爪魚,仲有左口魚,每件壽司都係大大件,好有鮮味❤三文魚入口肉嫰,左口魚魚油味夠哂香濃,好惹味😋重點推介嘅係芥末八爪魚,同出面食嘅好唔同,芥末唔會好重,味道岩岩好👍🏻八爪魚好彈牙👍🏻好好味。主角出場啦😍馬糞海膽登場💞入口海膽品道濃郁,而且用日本傳統方式,紫菜係分開上,既保持到紫菜鬆脆,真係令個味道升左一級,值得一讚👍🏻👍🏻仲有串燒,叫左牛舌、香菇、一口牛等都燒得幾唔錯,香茹$8一串,抵食到冇朋友🤭仲有芝士天婦羅蝦卷,面層芝士燒食好香,可以一試。最後加左個黑豚肉烏冬鍋,黑豚肉煮得岩岩好,唔但un口,都幾好味👍🏻食完依餐真係飽飽,整體都幾滿意,可以再黎😋

依間日本餐廳都唔錯,環境唔算大,但睇錯都幾舒服丫~
仲有芝士天婦羅蝦卷,面層芝士燒食好香,可以一試。
食完依餐真係飽飽,整體都幾滿意,可以再黎😋
2019-05-21 45 瀏覽
聽到住杏花村嘅朋友介紹,推介間海鮮日本菜唔錯,今日一於黎試下。餐廳好就腳,就係電梯隔離。環境都幾舒服~話明Oyster Princess,就緊係要試生蠔啦~叫左個至尊海鮮盤,除左生蠔之外,係冰陣已煮熟嘅海鮮,每樣都新鮮又鮮甜~~日本生蠔,都幾肥美,淡淡地。帆立貝、海蝦、花螺、大蜆全部都正!特別鍾意花螺,爽甜😁另外一定要推薦冰陣磯燒鮑魚,濃濃嘅醬汁提升左鮑魚嘅鮮味。如果鍾意飲SAKE同白酒,一定要試下,餐廳有好多款SAKE選擇,白酒仲可以一杯杯叫,而且價錢好抵呀!可惜朋友唔好飲,咁我唯有留番下次試啦~鍾意呢度,可以食日本嘢同海鮮之餘,仲可以買急凍嘅番屋企煮同慢慢嘆。

餐廳好就腳,就係電梯隔離。環境都幾舒服~

話明Oyster Princess,就緊係要試生蠔啦~

日本生蠔,都幾肥美,淡淡地。
帆立貝、海蝦、花螺、大蜆全部都正!特別鍾意花螺,爽甜😁
另外一定要推薦冰陣磯燒鮑魚,濃濃嘅醬汁提升左鮑魚嘅鮮味。

可惜朋友唔好飲,咁我唯有留番下次試啦~

2019-05-05
2019-05-21 82 瀏覽
其實我已經來過呢間餐廳幾次,都覺得味道還可以,但係今次食完之後,足以令到我唔想再黎。首先,第一樣最唔滿意的就係三文魚親子丼。講番句公道說話,三文魚新鮮,份量足夠。問題係個飯,每一啖都好似食緊未熟的飯,硬如勉強可以咀嚼的生米。我expect佢係好似壽司飯咁。第二樣野係前菜沙律。菜唔係問題,問題係佢個碗底有成半寸厚的水,溝淡唒啲醋。其實我明白洗菜係有水,我都鐘意食juicy的生菜。但係當我每一啖都係水多過菜,又冇哂沙律醋的味,個味真係唔知點形容。如果一間歺廳連最基本的米飯同沙律隔水都處理唔好,真係好難令我好好享受佢的餸。唯一值得讚就係個麵豉湯幾好飲,座位舒服,完。

唯一值得讚就係個麵豉湯幾好飲,座位舒服,完。
2019-05-19 573 瀏覽
過開來杏花村,搵咗一陣都搵唔到合心意嘅餐廳,最尾見到呢間日本餐廳嘅午餐都幾吸引,所以就試下~見佢餐廳入面裝修都幾有居酒屋feel,我諗夜晚嚟食串燒應該幾有feel🤔午餐我哋就揀咗個自選魚生丼同埋海膽帶子鍋飯。自選魚生當有得揀四款魚生,選擇都幾多下。我哋就揀咗火炙三文魚,火炙左口魚裙邊,鰻魚同埋蟹子。飯都可以揀壽司飯或者普通飯,我哋就揀咗壽司飯,因為配魚生食好似夾啲~個人最鍾意火炙三文魚同埋火炙左口魚裙邊,因為有啲火炙嘅香味,而且有入口即溶嘅感覺,火炙三文魚都食到有兩種層次,一邊係火炙過後熟熟地既感覺,另一邊就仲係魚生。鰻魚都夠林,冇骨,撈埋蟹子齊食好豐富~佢魚生丼可以加$10多枝嘢飲,我哋就揀咗玉泉忌廉,炎炎夏日飲支冰涼嘅汽水係透心涼既~我哋仲叫咗個海膽帶子鍋飯,一上碟感覺個鍋飯好有鑊氣,每一粒飯都充滿醬汁,望落都夠飽滿,而且海膽同帶子嘅份量夠多,一啖海膽配帶子同飯一齊食感覺好滿足,而且食到唔同層次,海膽有入口即溶嘅感覺,帶子就啖啖肉~而且好似有少少火炙嘅感覺,食落香口~第一次嚟杏花邨食午飯,係滿意嘅一餐~
自選魚生丼
玉泉忌廉
海膽帶子鍋飯
第一次嚟杏花邨食午飯,係滿意嘅一餐~
2019-05-17
自選魚生丼
玉泉忌廉
海膽帶子鍋飯
2019-05-11 494 瀏覽
多年沒去杏花村,朋友家住此區,介紹杏花新城現在變了許多,除了有大型outlet,也進駐不少食府,友人介紹有間食品零售連堂食,有來自各地的凍肉海產、即開即吃生蠔、燒物等,oyster princess開正商場地下食市內,的確有意思!Oyster princess位於電梯附近,不難找,但不算起眼,路過的話起初會以為是零售店,幾個大凍櫃放在中心,進內有數十個堂食坐位。入內已經被生蠔吧吸引了,友人說他吃過幾次了,店子細但食物款式多,基本上在凍櫃看到的都可以煮出來。先點了兩杯生啤酒透心一下,再點半打生蠔,這𥚃的生蠔是即點即開,有數十款選擇,點了大路的white Pearl,入口帶海水,肥美多汁帶甜味。價錢亦很扺,跟網購的差不多,$15-30/隻,所以友人說這𥚃有人開蠔、選蠔,請願來吃,不用做事前工夫。佐酒再點個盬燒油甘魚餃,油甘魚肉質嫩滑、燒出來非口香口,這個佐酒一流!最後叫了魚生飯,有帶子、三文魚、牡丹蝦、油甘魚等等,刺身也非常新鮮,這就是近廚得吃,全部海產和凍肉都是老闆自己批發,所以價錢特別貼地,下次來杏花邨的話這裏都是一個不錯選擇呢!

2019-03-16
  • 生蠔
2019-05-11 61 瀏覽
經開杏花村想搵間餐廳食晚飯,但又唔想食連鎖式餐廳,所以就揀左呢間,貪佢地方夠企理乾淨,同埋有魚生飯! 間餐廳地方唔算好大,不過好整潔,有啲居酒屋嘅feel, 一入去有幾個大雪櫃,有唔同地方入口嘅海鮮同肉類選擇,有啲迷你超級市場feel, 幾特別! 另外個staff (定老闆?) 好nice, 介紹左一下個menu 因為本身想食魚生飯,欣賞佢有得自選,選擇亦非常多,仲可以揀四款,而且價錢唔算貴! 自己就揀左蟹棒,八爪魚,左口魚裙邊同火灸三文魚,另外加左雞軟骨... 個八爪魚係超級好食,好juicy同爽口彈牙! 左口魚裙邊份量唔算多,不過好香口! 另外個雞軟骨都燒得好食,唔乾有肉汁,難得! 我諗佢啲燒物都應該好有水準,下次要試下!估唔到杏花村呢個商場人流唔算好多,主要都係連鎖食肆,但都有高質小店, 值得再黎試下其他菜式!

2019-05-08
  • 八爪魚