2021-07-15
喺觀塘睇黑寡婦,因為疫情而家睇戲又食唔到爆谷,睇完戲兩條友都勁肚餓,即刻睇吓邊度有放題食。見到附近有間食雞煲火鍋放題好似唔錯,即刻衝去試吓。店舖裝修走無印日本風格,配上哥基主題,可愛光潔又明亮,六個人仲有卡位坐睇落好舒服。有兩個價錢套餐可以揀,我哋就揀咗個平少少試吓先。侍應介紹會分兩輪上菜,第一輪食刺身同雞煲,雞煲無限添加;之後就轉上湯打邊爐。刺身有三款,都幾新鮮,味道唔錯。第一輪雞煲我哋食中辣,侍應話要每2分鐘炒一次去到第三次就加三寶:豬皮魷魚牛柏葉一齊炒,焗多2分鐘就食得。一打開發現雞件都幾多,而且件件都係多肉,識落雞肉仲嫩滑有雞味!豬皮吸晒雞煲啲汁,惹味。估唔到魷魚都咁夾,仲正過街邊嗰啲麻辣魷魚。不過中辣我哋兩個都覺得可以再辣啲,第二次就叫咗大辣…大辣真係多辣椒好多,每一次打開炒都會咳!真刺激!另外仲可以叫侍應加多一份我哋最鍾意食嘅紫洋蔥,正!任飲飲品款式都幾多,不過好可惜就冇我最鍾意嘅啤酒!唯有加錢另叫啦,$30一支大Asahi價錢尚算合理。之後轉湯打邊爐,湯底係蕃茄薯仔清湯,可以中和一下剛剛嘅刺激。套餐包一份海鮮拼盤同牛小排,蜆同脆肉脘相當有驚喜,蜆肉飽滿又清甜、脘魚肉質好彈
見到附近有間食雞煲火鍋放題好似唔錯,即刻衝去試吓。
刺身有三款,都幾新鮮,味道唔錯。
套餐包一份海鮮拼盤同牛小排,蜆同脆肉脘相當有驚喜,蜆肉飽滿又清甜、脘魚肉質好彈牙!
牛小排切得比一般放題嘅牛肉厚,脂肪平均,肉味一流。
之後就到任食系列:西班牙黑豚肉肥美
牛肉丸同豬肉丸超出色,牛肉丸有筋有湯汁,豬肉丸內裏有芋泥!即刻再叫多round!
蔬菜籃可以自己出去任拎,新鮮!
最後奉上鮮奶燉蛋,清潤唔太甜,為呢一餐畫上圓滿句號。
下次再入觀塘一定番食。