2017-10-14 141 瀏覽
食得蒸鍋多,今次去食下燜鍋,好似都幾有新意。 餐廳係尖沙咀,方便又近地鐵站。 餐前小食係黑猛猛既花生,竹碳花生?! 反正香香脆脆,味道不錯。 環境寬敞,燜鍋工具都幾靚。 我地揀左海鮮大軍燜鍋服務員拎左個紅色囍慶花瓶出來,後尾先知個花瓶其實係裝食材既器皿,都幾等別。 服務員係我地面前先舖好底層的素菜, 五顏六色:有紅黃綠椒、西芹、紅蘿蔔、番薯等等…… 再係上面舖海鮮: 大蠔、蝦、雞肉、魚塊、墨魚仔…等等。 鋪好之後,幫我們冚好蓋,大概燜15分鐘,再開蓋將招牌咸鮮汁舖在海鮮上面,再靜候大概5分鐘就可以起動了。 開蓋時香氣四溢,咸鮮汁、海鮮味道已經滲透到底…… 其實全個過程都有服務員幫手,服務效率一流。海鮮炆得很入味,特別是蠔舊大隻,很鮮甜,連最底的蔬菜都夠腍,很意外。食到差不多,我們加了湯,開始打起邊爐來, 之前海鮮大軍份量都不少, 所以火鍋我們沒有點很多配料。 先放一個烏冬、菜、鮮枝竹在湯內,待枝竹吸了湯味,邊吃烏冬邊吃配料又是另一翻風味,也特別味濃。火鍋不能缺的牛,點了個牛魔王併盤。 鮮嫩又有肉味,可口。手打丸是我另一個心頭好,有手打鵝肝蝦丸及松露墨丸。 蝦丸頗鮮味,夠彈牙。墨丸的松露
食得蒸鍋多,今次去食下燜鍋,好似都幾有新意。

餐廳係尖沙咀,方便又近地鐵站。

環境寬敞,燜鍋工具都幾靚。

我地揀左海鮮大軍燜鍋

開蓋時香氣四溢,咸鮮汁、海鮮味道已經滲透到底……

火鍋不能缺的牛,點了個牛魔王併盤。
鮮嫩又有肉味,可口。
手打丸是我另一個心頭好,有手打鵝肝蝦丸及松露墨丸。
蝦丸頗鮮味,夠彈牙。
墨丸的松露勁香,還好。

每台的水都加了片檸檬,清新又細心。

總的來說,燜鍋的確另有風味,而且味道來得比較濃,嚐新嚐鮮不錯的選擇。