2020-09-11
自從限聚令,都已好少出街堂食,今日同朋友因為出開觀塘買野,行到攰又見肚餓,經過一間斗斗小食店,門口已經好有特色,以香港懷舊裝飾佈置,除左有港式小食,仲有珍珠鮮奶同水果茶飲。不過最吸引既係,原來裡面仲有間食台式小食既,尤其呢排仲要無得去台灣旅行,結果都忍唔住坐低食番餐台式野解下饞。我同朋友各自點左2款,一款怪味雞同埋香辣牛筋腩擔擔麵,因為本身唔太鍾意飲芭樂汁,所以叫左小食店個水果茶飲,水果茶都幾好飲,不過我唔記得叫少甜,個人偏好唔太甜既飲品。怪味雞好惹味,雞既面頭鋪上滿滿既蔥蒜,帶上甜甜酸酸既醋味,非常開胃,將蔥蒜加上米粉度食,就更加好食,值得一讚既係,店員好細心,佢會另外俾隻骨碟放骨,咁就唔會搞到周檯都係雞骨。香辣牛筋腩擔擔麵,擔擔麵食落有口感,麵條唔會糊,亦唔會太硬,湯底帶有少少辣味,鍾意食辣既朋友會覺得味香麻辣,牛筋腩都入味夠鬆軟。不過都係屬於重口味既,鍾意食清淡既就未必岩食喇。價錢都真係幾抵食,下次都會帶埋朋友仔再黎食過,值得推薦。
價錢都真係幾抵食,下次都會帶埋朋友仔再黎食過,值得推薦。