2019-04-21 44 瀏覽
呢間餐廳叫湯米,聽完個名以為係食湯米線嘅,點知原來係台灣人主理嘅火鍋餐廳我哋叫咗兩個鍋加啲小食,嘢飲點完餐之後,店員就捧上一堆醬汁,包括有蒜蓉油,豆瓣醬,辣椒粉同沙茶醬,最後仲有豉油溝完醬汁已經覺得好重麻油香,啲香料味道都好地道嘢飲嚟先,係芝士綠妍芝士奶蓋好厚,下面嘅茶好清甜,兩者配搭清新唔膩,好高質奶蓋上面仲有啲綠茶粉,望落好靚啱晒打卡而且個杯好大,可以一路飲一路打邊爐新出嘅menu上面有新嘅小食:椒鹽冬菇金針菇好特別所以試下金針菇同冬菇各有三件,,外面有炸粉同椒鹽調味,味道足而且濃入面幾特別,加咗木薯粉嘅粉漿,炸出嚟呈透明狀,令本身爽口嘅菇增加咗一層煙韌先嚟嘅係臭臭鍋,名乎其實,連湯底都係充滿臭豆腐嘅香味,而且有香菜芫茜,真係無臭不歡加配嘅滷肉飯有好多滷汁,味道濃郁可口,又有香菇,好有台灣風味香辣牛肉鍋有好多炒香咗嘅白芝麻同辣油,雖然叫咗小辣,但係辣度適中,拍得上譚仔嘅三小辣牛肉鍋有足足5-6片厚切牛肉,因為佢啲牛肉係預先放係鍋中,厚切反而令佢哋冇咁易老,冇咁易熟透加上韭菜,芽菜,花椰菜,腐皮,嫩豆腐,冬菇,花蛤等等嘅材料,令成鍋湯好有層次,味道好香又豐富平日嚟講呢度都算多人食,而

我哋叫咗兩個鍋加啲小食,嘢飲

溝完醬汁已經覺得好重麻油香,啲香料味道都好地道

嘢飲嚟先,係芝士綠妍

芝士奶蓋好厚,下面嘅茶好清甜,兩者配搭清新唔膩,好高質

奶蓋上面仲有啲綠茶粉,望落好靚啱晒打卡
而且個杯好大,可以一路飲一路打邊爐

新出嘅menu上面有新嘅小食:椒鹽冬菇金針菇
好特別所以試下
金針菇同冬菇各有三件,,外面有炸粉同椒鹽調味,味道足而且濃

平日嚟講呢度都算多人食,而且好多都有叫臭臭鍋同香辣牛肉鍋添
埋單嘅時候發現老闆娘唔係好識聽廣東話,睇嚟係台灣人,希望佢都繼續帶台灣嘅美食嚟啦