2023-03-16 49 瀏覽
一黎到就覺得鍋物酒場呢個名改得岩,勁多酒樽放哂出黎,menu仲要有大量清酒揀,真係好有日本居酒屋、大眾酒場feel。柚子鹽黑豚肉串我幾鐘意,燒得香脆,同柚子胡椒好夾,肉味濃。 汁燒薩摩雞肉相對上就冇乜驚喜,嫩滑但係預期中嘅味道。壽喜燒首先要scan個qr code睇教學片,雖然同好早期有真人黎堂燒有期望落差,但睇睇下條片都有d趣味,煮法教得幾正宗,成功get左個技能。 因為朋友唔想食太生,特意煮得比正常耐少少,估唔到牛肉依然保持到最佳狀態,軟腍甘香,食到和牛嘅味道,媲美一千蚊位嘅壽喜燒水平。食到尾必須要加個稻庭烏冬,但個湯底其實比開頭用嘅壽喜燒醬汁淡味,如果追求好入味嘅烏冬嘅話,我覺得可以叫佢加少啲湯,淥烏冬個時再添啲燒牛肉剩低嘅壽喜燒原汁會岩feel啲。明太子豆腐好香口,有時明太子一係淡一係過咸,呢度完全冇呢個問題,咸淡岩岩好又夠香。 我估廚師最後仲有用火槍燒一燒個明太子醬,勁香口,豆腐軟滑,香港同日本都冇食過咁好食嘅豆腐串燒,絕對想為左佢再黎。南蠻乳酪炸雞調味好特別,其實係有少少似韓式甜辣炸雞加乳酪咁,酸酸甜甜好開胃,乳酪帶點奶香好夾。 炸雞熱辣辣夠哂脆,有肉汁。燒冰火菠蘿係好好嘅

燒冰火菠蘿係好好嘅甜品,表面有層薄薄嘅焦糖,菠蘿本身都夠甜多汁,甜得黎夠哂健康。