2019-09-13
今天放了半天假, 天氣晴朗,打算到戶外 走走順道午膳。 從地鐵站走十分鐘左右經過翩匯坊, 有幾間餐廳位於海濱長廊, 有戶外座位,感覺特別 開揚。這間泰式餐廳 《 泰cool》相當受區內歡迎, 相信 也是溜狗人士聚餐點~餐廳內也光猛潔淨, 裝修充滿東南亞風格。午餐牌有七至八款選擇, 都係大路嘅東南亞美食, 價錢唔貴$50幾到6O幾 都有。 揀咗《海南雞飯》 和《 辣肉碎煎蛋飯》。賣相唔錯,《 辣肉碎煎蛋飯》惹味開胃唔會太辣, 但可以再炒得乾身一点或加多一點蒜會更香。海南雞飯嘅薑黃飯夠軟熟, 海南雞雞味濃不過肉質唔算嫩滑。惠顧午餐仲可追加小食:泰式魚餅裏面有章魚粒, 充滿海鮮味, 魚餅軟熟, 美味可口。炸得鬆化, 仲微微暖,所以唔會硬。熱情果味濃厚, 沙冰夠幼滑, 炎炎夏日來一杯真係夠曬爽!, 生菜夠脆又夠嫩, 包著肉碎吃口感和味道超棒!賣相和一杯凍檸茶相似, 飲落茶味濃郁, 亦有淡淡嘅桃味。 仲叫咗 作餐前小食, 蝦片大大包,又夠脆,正! $28青檸味夠濃郁, 梳打冰凍夠氣, 清新解暑。望住出面藍天和海濱長廊, 景緻開揚, 吃了一個悠閒寫意的午餐~
辣肉碎煎蛋飯
海南雞飯嘅薑黃飯夠軟熟, 海南雞雞味濃不過肉質唔算嫩滑。
泰式魚餅泰式春卷
惠顧午餐仲可追加小食:[泰式魚餅]
[泰式春卷]炸得鬆化, 仲微微暖,所以唔會硬。
[熱情果沙冰]
熱情果味濃厚, 沙冰夠幼滑, 炎炎夏日來一杯真係夠曬爽!
[肉碎生菜包], 生菜夠脆又夠嫩, 包著肉碎吃口感和味道超棒!
賣相和一杯凍檸茶相似, 飲落茶味濃郁, 亦有淡淡嘅桃味。
仲叫咗 [印尼蝦片]作餐前小食, 蝦片大大包,又夠脆,正!
青檸梳打
[青檸梳打] $28
青檸味夠濃郁, 梳打冰凍夠氣, 清新解暑。