2019-03-10 2021 瀏覽
朋友試過,同好多人都讚個scone 就黎試下個hightea。由於有live music 鋼琴伴食,每次有生日嘅人high tea就彈一次happy birthday song。成個下午茶,聽左差唔多5次。個Afternoon tea set 已經包左好多款茶,但如果想飲cocktail 就要加錢。見茶都已經有好多想試嘅味道,就無揀其他飲品,我哋兩個都點熱茶。(真心怕唔夠食,佢仲有其他小食可以揀。但waiter 都好心提我哋,個tea set 都夠飽。現場睇,的確有兩三枱食唔晒。)成個tray上枱,每人有4個甜品、2個scone同7件咸食,每人13件。食物望落都細細件,但到食剩4-5件時,已經有飽嘅感覺。由於太多味,我只揀每層一件個人認為最好食嘅介紹下:甜品:番石榴乳酪蛋糕(相入面最頂層,長方形嗰件,有三層:上面番石榴,中間乳酪,最下面係蛋糕)番石榴味好岀色,以為得三分一層會無咩味,但係水果嘅甜甜酸酸好岀色。咸點:杏仁麵包圈伴磨菇芝士(相入面最低層,右邊似bagel嗰件)可能自己鍾意食菇嘅關係,覺得哩個磨菇芝士包菇味香,芝士滑,個包有少少似puff 嘅口感。茶:高原野莓茶 (Mount

甜品:番石榴乳酪蛋糕

咸點:杏仁麵包圈伴磨菇芝士

茶:
高原野莓茶 (Mountain Berry)
高原野莓茶 (Mountain Berry)

茶係紅色,有莓伴碟,影相唔錯。飲落係多酸少甜,聞落有少少似藥水味。朋友稱之為有解胃作用,特別適合咁飽嘅下午茶。佢嗰杯飲完一次係可以refill 嘅。

海底椰香梨 (Sea coconut and Pear)
海底椰香梨 (Sea coconut and Pear)

茶係奶水色,有片乾梨同幾片海底椰乾。哩杯茶係清甜嘅,平時飲湯唔覺得海底椰有椰子味,但哩一杯係有淡淡嘅椰香。

兩個人埋單$700左右,怪不得大部分人都係生日先去下。
2019-03-09
下午茶