2011-11-18 69 瀏覽
同太太晌中環食完晏,並未即刻打道回府,因為仲有下場。由於今日稱得上風和日麗,有太陽得嚟又涼涼哋,濕道唔高,所以就經由香港公園行過去灣仔嘅永豐街,沿途當散散步之餘,幫助消化一下頭先食嗰餐,其次就係欣賞下香港公園嘅花花草草,我哋兩個真係好少過嚟依頭,兼且邊有咁閒情逸興致行公園,難得今日好好享受一個悠然下午。到咗永豐街,雖說係灣仔區,但屬邊皮位置,寧靜之外,都係寧靜。目標店舖就係ēpöch Coffee Bar and Desserterie,之前睇過佢嘅食評已幾有興趣走過來一試,但都係搵唔到腳,卒之撞啱佢搞團購,$29就可以享用任何一款手製法式甜品,再加一杯純意大利illy即磨咖啡,順理成章,完全無諗即買!雖然依區係個寧靜小區,但入到店內一啲都唔寧靜。雖然餐廳播著輕鬆柔和嘅音樂,因為幾近爆滿,不過,大多數都係斯文客,又唔會話好嘈好吵,只係始終都近乎坐滿,聲浪總有一定分貝。本來想搵梳化坐,但太多人,只好退而求其次,揀咗近窗兩張高腳凳嘅位,老實講,坐就唔及梳化位舒服,但一心一意嚟試佢嘅蛋糕,都無乜所謂啦!手揸兩套團購券,眼睛先晌精緻亮麗嘅甜品櫃度打量,齋睇住咁多款靚餅都賞心悅目呀,蛋糕揀咗An

精緻亮麗嘅甜品櫃
,蛋糕揀咗Antton同人人都讚嘅7 Layer Valrhona Chocolate Cake。而抬頭往上望,熱咖啡都有成十多款選擇,最後,咖啡一杯係Marocchino – Chocolate by Valrhona,另一杯則係Cappuccino Viennese。
Antton $35

何解件餅叫Antton,不得而知,但介紹牌上寫住朱古力同榛子,老婆心水,所以就選中佢。三角造型,其實都唔易整,底層帶有榛子碎嘅朱古力餅底,味道很有榛子香;中間嘅朱古力慕絲,打得極致幼滑;而最外層包上薄薄朱古力漿,可可味濃,跟住灑啲榛子粒,令賣相唔會太單調。
Antton
7 Layer Valrhona Chocolate Cake $39

之前做咗啲功課,一眾食家極力推介此蛋糕,所以都一心想試試。打正旗號用Valrhona朱古力,用料應該唔會有太大懷疑,由底層起,有薄薄脆餅底、結實嘅朱古力塊、濃郁嘅brownies蛋糕、軟滑朱古力慕絲、柔軟黑朱古力漿、頂層斜放嘅朱古力薄片,數嚟數去都係6層,唔知頂層薄片之下嗰幾粒朱古力係咪當一層呢?7種唔同濃度同質感嘅朱古力放埋一齊,味道、口感紛陳,淨係睇手功咁繁複都值回票價啦。
Marocchino – Chocolate by Valrhona $35

我就當佢係莫卡咖啡Mocha嘅奶泡版,或者叫鮮奶咖啡Latte嘅朱古力版,因為係以特濃咖啡為基礎,加入純厚嘅熱朱古力,再加埋蒸打過嘅牛奶。口感比平時飲到嘅Mocha幼滑細緻啲,朱古力味隱約中又有幾分幽香。
Cappuccino Viennese $32
只係一杯平常嘅泡沫咖啡,再晌咖啡面上噴上鮮忌廉,再輕輕灑一點點咖啡粉做好個賣相。味道幾芳香,因為加重咗忌廉,當搞勻先飲咖啡香會淡咗,但相對就滑身好多,不過慣飲熱辣辣咖啡嘅港人,會感覺杯咖啡變暖咗,咖啡香無咁鮮活。
Cappuccino Viennese
對於兩件蛋糕都好滿意,雖然都係主打朱古力味,但都叫各有特色。而咖啡方面,小弟覺得Marocchino較為吸引啲,此外,依度沖調咖啡都係跟返外國,唔會好似港式咁熱辣辣,所以,上述嗰杯Cappuccino Viennese當搞勻埋啲鮮忌廉,杯嘢真係少少暖暖哋架咋。嘆完件餅同咖啡,行吓星街、日街,再經聖佛蘭士街離開依個悠閒寧靜小區

精緻亮麗嘅甜品櫃
Antton