2012-04-01 387 瀏覽
花了一點時間尋找這間「神秘食店」,原來它就躲在太古廣場三期旁的小斜巷上。滿以為它只是一間狹窄的家庭式舖子,怎料環境出乎意料地寬敞,而且佈置明顯經過悉心經營,予人悠閒放鬆的舒適感覺。今天食客不多,為這個夜晚添上一分寧謐寫意。Chef’s Linguine Carbonara單是賣相已教人歡喜,鮮艷亮麗的煙肉碎,灑在佈滿白忌廉的意粉上,再加一隻會晃動的雞蛋,色調和諧協調有活力。廚子選用了有韌度的扁意粉,吃時彈牙有嚼勁。芝士白汁非常濃稠,足以包裹每一根麵條。令人失望的是,欠缺了期待的豐富蛋香味。煙肉份量毫不吝嗇,已且帶有惹人回味的咸香,是另一畫龍點晴之處。這道菜式確實是不能等待,因為攤涼後的美味程度會隨之下降。Chicken Mushroom Penne in Cream Sauce忌廉白汁同樣做得出色,令整個口腔充滿Creamy的感覺。長通粉沒有煮得過火,所以仍然能保持彈性,可是相對扁意粉而言,我還是會選擇後者。雞肉吃下來還不算嚡口,另配上火腿和少許紅椒粒。磨菇卻失去蹤影,僅有的幾片味道不足以撐場面。然而這一款吃罷不如Carbonara般易膩口,心理上輕盈一點。由於我們都不喝咖啡,於是便從
Chef’s Linguine Carbonara
這道菜式確實是不能等待,因為攤涼後的美味程度會隨之下降。
忌廉白汁同樣做得出色,令整個口腔充滿Creamy的感覺。
由於我們都不喝咖啡,於是便從待應口中林林總總的介紹中,選了熱伯爵茶。
這是茶包口味,沒有特別驚喜與失望。
不過之前吃過兩款較濃杰的意粉,這個清淡的熱茶正好消消飽,我覺得比選咖啡還來得適合哩!

2012-01-31 107 瀏覽
是日難得早放工,飲杯咖啡,享受吓。之前於網上團購了,價值十五元。食物:-凍莫加咖啡(少冰少甜):我朋友之前試過都是用團購券,飲品無細杯到,不知為何我今次的會細杯了。味道超淡,似一杯有少少甜味的奶類飲品曲奇:團購券寫明是貝殼蛋糕的,但店員話無貨,結果變成了曲奇:超甜,很"林"服務:-普通,無特別環境:-普通咖啡店裝修抵食:-如果收正價,一定不會惠顧
是日難得早放工,飲杯咖啡,享受吓。

之前於網上團購了,價值十五元。
團購張紙
食物:-

。味道超淡
,似一杯有少少甜味的奶類飲品
凍莫加咖啡

普通,無特別

環境:-

普通咖啡店裝修

抵食:-

如果收正價,一定不會惠顧
等候食物的牌
等候食物的牌
團購張紙
印有商號的紙仔
2011-12-13 58 瀏覽
因為之前上網買團購就快到期 所以趁月尾經開附近黎呢間舗頭用埋張coupon打電話book位時 話直接上離就得 店舖位於灣仔尾近金鐘 都幾唔方便去到大概六點幾到 人唔多今次團購內容包括1客意粉+1杯飲品($25以下)我地兩個人 就叫左最出名既carbonara+shrimp penne in tomato sauce carbonara: 賣相一般 分量又不多 成隻碟裝得一半吃下去一流 白汁味很濃郁 加埋隻好滑既雞蛋同埋少少胡椒 很入味 麵質還可以 唔會太硬太淋 夠曬熱 而且火腿分量好足 正 shrimp penne in tomato sauce: 賣相不錯 食一啖 番茄味很新鮮 長通粉口感唔錯 加埋喲薄荷醫幾惹味但係配料略縑不足 話明大蝦 只係得三四個 其他青椒 磨菇都係我少少飲品方面 選擇很多 但部分都要30以上 因為友人與我都不丸好lily 咖啡所以就嗡左 valrohana 特濃朱古力($40)唔太甜 朱古力味好濃郁 好味 但好細杯 兩三啖飲哂餐廳係行中高檔路線 有唔少精緻既擺設 仲有幾張沙發 bar台俾人傾計 或都拎雜誌睇甜品都係間餐廳主打之一 但價錢頗高 加上趕時間 所
去到大概六點幾到 人唔多

今次團購內容包括1客意粉+1杯飲品($25以下)
carbonara
carbonara: 賣相一般 分量又不多 成隻碟裝得一半

麵質還可以 唔會太硬太淋 夠曬熱 而且火腿分量好足 正
食一啖 番茄味很新鮮 長通粉口感唔錯 加埋喲薄荷醫幾惹味
所以就嗡左 valrohana 特濃朱古力($40)
唔太甜 朱古力味好濃郁 好味 但好細杯 兩三啖飲哂

甜品都係間餐廳主打之一 但價錢頗高 加上趕時間 所以無嗡
見到隔離幾台都抱怨野食好耐都未離 睇離廚房整唔切喲野食
食完都七點到 但出面己經有幾十人排隊 團購既威力真瘋狂

呢餐整體黎講係超值 野食質素不錯 只是分量不太足夠 同埋上菜速度慢了點 下次會再試:
用餐優惠
團購
carbonara
2011-11-18 69 瀏覽
同太太晌中環食完晏,並未即刻打道回府,因為仲有下場。由於今日稱得上風和日麗,有太陽得嚟又涼涼哋,濕道唔高,所以就經由香港公園行過去灣仔嘅永豐街,沿途當散散步之餘,幫助消化一下頭先食嗰餐,其次就係欣賞下香港公園嘅花花草草,我哋兩個真係好少過嚟依頭,兼且邊有咁閒情逸興致行公園,難得今日好好享受一個悠然下午。到咗永豐街,雖說係灣仔區,但屬邊皮位置,寧靜之外,都係寧靜。目標店舖就係ēpöch Coffee Bar and Desserterie,之前睇過佢嘅食評已幾有興趣走過來一試,但都係搵唔到腳,卒之撞啱佢搞團購,$29就可以享用任何一款手製法式甜品,再加一杯純意大利illy即磨咖啡,順理成章,完全無諗即買!雖然依區係個寧靜小區,但入到店內一啲都唔寧靜。雖然餐廳播著輕鬆柔和嘅音樂,因為幾近爆滿,不過,大多數都係斯文客,又唔會話好嘈好吵,只係始終都近乎坐滿,聲浪總有一定分貝。本來想搵梳化坐,但太多人,只好退而求其次,揀咗近窗兩張高腳凳嘅位,老實講,坐就唔及梳化位舒服,但一心一意嚟試佢嘅蛋糕,都無乜所謂啦!手揸兩套團購券,眼睛先晌精緻亮麗嘅甜品櫃度打量,齋睇住咁多款靚餅都賞心悅目呀,蛋糕揀咗An

精緻亮麗嘅甜品櫃
,蛋糕揀咗Antton同人人都讚嘅7 Layer Valrhona Chocolate Cake。而抬頭往上望,熱咖啡都有成十多款選擇,最後,咖啡一杯係Marocchino – Chocolate by Valrhona,另一杯則係Cappuccino Viennese。
Antton $35

何解件餅叫Antton,不得而知,但介紹牌上寫住朱古力同榛子,老婆心水,所以就選中佢。三角造型,其實都唔易整,底層帶有榛子碎嘅朱古力餅底,味道很有榛子香;中間嘅朱古力慕絲,打得極致幼滑;而最外層包上薄薄朱古力漿,可可味濃,跟住灑啲榛子粒,令賣相唔會太單調。
Antton
7 Layer Valrhona Chocolate Cake $39

之前做咗啲功課,一眾食家極力推介此蛋糕,所以都一心想試試。打正旗號用Valrhona朱古力,用料應該唔會有太大懷疑,由底層起,有薄薄脆餅底、結實嘅朱古力塊、濃郁嘅brownies蛋糕、軟滑朱古力慕絲、柔軟黑朱古力漿、頂層斜放嘅朱古力薄片,數嚟數去都係6層,唔知頂層薄片之下嗰幾粒朱古力係咪當一層呢?7種唔同濃度同質感嘅朱古力放埋一齊,味道、口感紛陳,淨係睇手功咁繁複都值回票價啦。
Marocchino – Chocolate by Valrhona $35

我就當佢係莫卡咖啡Mocha嘅奶泡版,或者叫鮮奶咖啡Latte嘅朱古力版,因為係以特濃咖啡為基礎,加入純厚嘅熱朱古力,再加埋蒸打過嘅牛奶。口感比平時飲到嘅Mocha幼滑細緻啲,朱古力味隱約中又有幾分幽香。
Cappuccino Viennese $32
只係一杯平常嘅泡沫咖啡,再晌咖啡面上噴上鮮忌廉,再輕輕灑一點點咖啡粉做好個賣相。味道幾芳香,因為加重咗忌廉,當搞勻先飲咖啡香會淡咗,但相對就滑身好多,不過慣飲熱辣辣咖啡嘅港人,會感覺杯咖啡變暖咗,咖啡香無咁鮮活。
Cappuccino Viennese
對於兩件蛋糕都好滿意,雖然都係主打朱古力味,但都叫各有特色。而咖啡方面,小弟覺得Marocchino較為吸引啲,此外,依度沖調咖啡都係跟返外國,唔會好似港式咁熱辣辣,所以,上述嗰杯Cappuccino Viennese當搞勻埋啲鮮忌廉,杯嘢真係少少暖暖哋架咋。嘆完件餅同咖啡,行吓星街、日街,再經聖佛蘭士街離開依個悠閒寧靜小區

精緻亮麗嘅甜品櫃
Antton
2011-10-24 55 瀏覽
My coffee order took them 15 minutes when there was no one else waiting for take away coffee! The servers are always just talking to one another, and therefore slow at serving. for its size, the coffee is expensive. At least the coffee itself is good.I worry about hygiene since the toilets always smell even when I am waiting in line to buy coffee or a snack.

15 分鐘 (外賣自取)
2011-10-07 8 瀏覽
上一次黎已經係3個月前, 各方面都還可以, 但今次再去lunch真係十個失望, regular coffee 難飲左好多, 相比起以前有咖啡師注場差好遠.無味, 完全無層次, 真係好差個carbonara 好似樓下果位講咁一pat 野, 又無蛋味, 食左幾啖就食唔落啦見有新餅, 問店員有乜甜品推介, 佢又乜都唔知, 環境又嘈, 所以都係走人算數.價錢又貴, 兩個人食少少野都兩舊幾水, 食到一肚氣 想當年呢間係潮人必到cafe, 咖啡師大談啖咖啡心得, 又有DJ 打碟, 經理又NICE, 成件事都好型.而家變成一街都係的港式cafe, 真係唔知點可以變成咁真係可惜... 希望店主可以改善下啦, 原本咪做得幾好...
無味, 完全無層次, 真係好差
價錢又貴, 兩個人食少少野都兩舊幾水, 食到一肚氣

而家變成一街都係的港式cafe, 真係唔知點可以變成咁

真係可惜...

希望店主可以改善下啦, 原本咪做得幾好...
2011-10-05 13 瀏覽
今天無論如何都要食cake架喇。所以夜mama都走過來探路。沒想過晚上九點半了,仍有不少的蛋糕在餅櫃內。Epoch最出名的7-Layer choco$35,有分焦糖、dark choc、milk choc。我當然要dark choc啦!好好吃!朱古力味濃而不甜,口感層次分明, Brownie/mousse/chocolate fudge,等等,I like it so much!Oreo cheese$35餅底是加了牛油/加工了的orea,硬度適中,餅底/面,夾著從未吃過如此濃味的OREO cheese蛋糕,如吃雪糕三文治般。本人比較喜歡oreo味重一點的,其他地方的oreo cheese,也被cheese蓋過,所以這件,完全合晒我口味!
沒想過晚上九點半了,仍有不少的蛋糕在餅櫃內。
7-Layer choco
Oreo cheese
2011-09-20
2 分鐘 (外賣自取)
$70 (宵夜)
7-Layer choco
Oreo cheese
  • 7-layer Valrhona chocolate cake
2011-09-29 10 瀏覽
見到有團購傻惠,咁岩呢間Cafe係公司附近所以買左一張「咖啡1杯+法國經典貝殼蛋糕一件」價值$15揀左好一陣先決定飲咩野 - Cappuccino(泡沫咖啡)然後收銀員無問我要咩味既貝殼蛋糕就俾左個有No.既Stand我咁我就唯有去揀位啦揀左個近街既高枱等左分零兩分鐘就有位外藉店員拎住杯咖啡係到尋尋覓覓原來係屬於我既過多陣就拎埋件蛋糕過黎真係唔該哂我並唔係咩野咖啡專家,所以唔知道點為止一杯好既咖啡飲落咖啡味唔係太濃,有少少酸味配上清新既檸檬味蛋糕就岩岩好過左幾個字,再摸下隻杯仍然保持住一定既溫度享受下周遭的環境時而聽音樂,亦可以觀察一下街邊路人既行為非常滿足
見到有團購傻惠,咁岩呢間Cafe係公司附近
所以買左一張「咖啡1杯+法國經典貝殼蛋糕一件」價值$15
咁我就唯有去揀位啦

揀左個近街既高枱
等左分零兩分鐘就有位外藉店員拎住杯咖啡係到尋尋覓覓
原來係屬於我既
過多陣就拎埋件蛋糕過黎
真係唔該哂
檸檬味貝殼蛋糕+Cappuccino
我並唔係咩野咖啡專家,所以唔知道點為止一杯好既咖啡

飲落咖啡味唔係太濃,有少少酸味
配上清新既檸檬味蛋糕就岩岩好
過左幾個字,再摸下隻杯
仍然保持住一定既溫度
小小的裝飾 - 杯中點燃起蠟燭
享受下周遭的環境
時而聽音樂,亦可以觀察一下街邊路人既行為
非常滿足
2011-09-02
檸檬味貝殼蛋糕+Cappuccino
小小的裝飾 - 杯中點燃起蠟燭
2011-09-29 7 瀏覽
放工搵個地方飲下野傾計想要清靜一點呢度不失為一個好選擇而且作為star street happy hour member星期一至四5-8pm 所有alcoholic drinks 都有7折 Espresso martini 有一層好creamy 既上層, 好滑好香令人融化係甜漏漏既世界儘管是Espresso, 完全不帶苦澀味兒另點了一個自選alcohol 既咖啡今次試 rum, 怎料不太好既襯不起咖啡質地, 亦沒有rum 酒既陶醉兩者不能走在一起, 感覺好分散.. 有d 失望 不過可以鬆一鬆, 很好地方坐得舒適感覺良好
放工搵個地方飲下野傾計
想要清靜一點
呢度不失為一個好選擇
Rum Coffee ︳Espresso martini
令人融化係甜漏漏既世界

儘管是Espresso, 完全不帶苦澀味兒

另點了一個自選alcohol 既咖啡
今次試 rum, 怎料不太好
既襯不起咖啡質地, 亦沒有rum 酒既陶醉
兩者不能走在一起, 感覺好分散.. 有d 失望

不過可以鬆一鬆, 很好
地方坐得舒適
感覺良好
$50 (其他)
Rum Coffee ︳Espresso martini
2011-09-20 10 瀏覽
We went there at around 10:45pm and could only order cake and drinks.I had a 7-layer caremal cake with a grapetizer. The cake tastes great with different layers of chocolate and caremal flvaour. The texture of the cake is soft and smooth. The flavour is just alright which is not too strong or too light. The size is a merit, it's a little bigger than other cake shop, you will find it's just right for 1 person to finish one. For the price, though we are nearly self-served (we buy the food at the

The cake tastes great with different layers of chocolate and caremal flvaour. The texture of the cake is soft and smooth. The flavour is just alright which is not too strong or too light. The size is a merit, it's a little bigger than other cake shop, you will find it's just right for 1 person to finish one. For the price, though we are nearly self-served (we buy the food at the counter), they still charged 10% service charge.
2011-09-18
2011-09-08 5 瀏覽
因為groupon coupon, 所以再一次黎呢間舗頭...今次coupon包1杯咖啡+1件貝殼蛋糕約3點去到, 人唔多, 所以唔難搵位...問題係個waitress竟然同我講無咖啡...佢話賣晒, 未返貨...我心諗唔係呀..cafe無咖啡賣?!?!但一長O黎到...是但啦...飲其他...佢話可以比我揀果汁, 維他命水或者汽水...但係果汁得返kiwi...我O係無選擇之下, 唯有揀kiwi juice...勁無奈好彩個waitress醒目, 比多一件蛋糕我...我當堂條氣順返...講返蛋糕, 中間夾著好多dried strawberries...有起碼6粒...唔太甜好味...蛋糕牛油味不太重, 質地就唔夠鬆軟, 有D硬...整體O黎講OK啦...環境方面, 裝修我好典雅...比人好舒服O既感覺...如果想搵地方hea下...呢度真係一流
今次coupon包1杯咖啡+1件貝殼蛋糕

約3點去到, 人唔多, 所以唔難搵位...
問題係個waitress竟然同我講無咖啡...
佢話賣晒, 未返貨...
我心諗唔係呀..cafe無咖啡賣?!?!

但一長O黎到...是但啦...飲其他...

佢話可以比我揀果汁, 維他命水或者汽水...
但係果汁得返kiwi...
我O係無選擇之下, 唯有揀kiwi juice...勁無奈

蛋糕牛油味不太重, 質地就唔夠鬆軟, 有D硬...
整體O黎講OK啦...

環境方面, 裝修我好典雅...比人好舒服O既感覺...
如果想搵地方hea下...呢度真係一流
2011-09-06
我之前在 Groupon 買咗團購, 因快到期就同老公星期日去食, 之前幾日已打了電話問須唔須要book, 個接電話女仔話下午三時後時段去食, 唔須要预約, 有位就入座. 我老公也醒目, 星期日早上也打了電話再問, 今次接電話係個男人話下午三時後時段唔須要预約. 晚上食dinner就12:00鐘後再打來book. 我哋一早打算食下午三時後時段, 就walk-in 去啦. 大約3:10 左右到, 己見到有对情侶拿著 Groupon 同餐廳門口待應講入座, 點知門口待應同去講餐廳廚房有問題, 廚房唔做order, 此对情侶再問話幾時好番, 待應回答末知, , 此对情侶再問入面有客人座緊, 待應才講現只買嘢飲同cake, 因 Groupon 快到期 31-08-2011, 此对情侶話之後幾日無時間來, 話只用 Coupon 飲嘢, 待應極不情願放他們入內, 又跟著講你哋自已想清楚會蝕錢, 此对情侶不理待應已入內, 我聽到個情侶講唔飲就真係蝕錢跟著我同我老公就問現在無得食, 可不可用其他飲嘢或蛋糕代替, 待應話只可跟 Coupon 飲一杯嘢,其他(cake)不能代替. 我再問可不以退

跟著我同我老公就問現在無得食, 可不可用其他飲嘢或蛋糕代替, 待應話只可跟 Coupon 飲一杯嘢,其他(cake)不能代替. 我再問可不以退錢, 佢叫我問番 Groupon. 因待應再講前一日廚房已有問題, 我老公早上已打電話來問, 我哋好angry
又唔早講廚房有問題. 結果連飲嘢都無叫就走. 浪費我哋時間!!! 幾好食都無用, 這樣超差服務態度, 一定會同 Groupon 追究, 睇吓餐廳點覆我哋.
2011-08-28
2011-08-24 12 瀏覽
八月十一日 (星期四)較早前和朋友吃過Epoch鍘魚涌分店的Carbonara,有好印象今日過來買點小吃-貝殼餅老公仔則想試一試Caffe Latte時間較趕,我們叫了外賣店子小小,冷氣充足可是地上有一大攤水,令我們差點跣倒店員要小心注意店子的情況貝殼餅中間夾雜著nuts牛油味不太香濃餅身略嫌未夠鬆軟Caffe Latte咖啡頗香滑但似乎咖啡味太濃,將奶味蓋過了,有點可惜看到櫃面櫥窗的蛋糕頗吸引,下次找機會來試試
八月十一日 (星期四)

今日過來買點小吃-貝殼餅
老公仔則想試一試Caffe Latte
時間較趕,我們叫了外賣

店子小小,冷氣充足
可是地上有一大攤水,令我們差點跣倒
店員要小心注意店子的情況
貝類餅 l Caffe Latte
貝殼餅
中間夾雜著nuts
牛油味不太香濃
餅身略嫌未夠鬆軟
Caffe Latte
咖啡頗香滑
但似乎咖啡味太濃,將奶味蓋過了,有點可惜

看到櫃面櫥窗的蛋糕頗吸引,下次找機會來試試

2011-08-11
外賣自取
2011-08-12 6 瀏覽
朋友介紹下,才知有此間咖啡店,位處灣仔僻靜的永豐街,她出名於售賣純意大利品牌咖啡illy,不過此行不是為咖啡,是為她的手做蛋糕而來。一入門口就見到餅櫃,十多種造型精緻,色彩漂亮的蛋糕,全放在玻璃餅櫃之內,櫃底從底向上打著燈光,穿過玻璃碟,光源散投在每件餅上,更有吸引力。在眾多款蛋糕之中,揀選了7層金箔巧克力蛋糕(7 Layer Valrhona Chocolate Cake),單賣$39,一點也不便宜,但當看到有7層全以不同濃度及質感的朱古力來做時,手功是如何複雜,再加上原材料以著名品牌Valrhona為主,就更會覺得物有所值。滔一口,口感味道真是柔和順滑,濃香豐厚,果然是店中蛋糕招牌,可說是不可不試的甜品。

一入門口就見到餅櫃,十多種造型精緻

僻靜的永豐街,落地大玻璃很透光的環境!
玻璃蛋糕餅櫃,色彩漂亮
僻靜的永豐街,落地大玻璃很透光的環境!
玻璃蛋糕餅櫃,色彩漂亮
2011-08-11 8 瀏覽
5月1日, 喺海浪公園玩咗一整日, 又攰又餓咁行咗去灣仔星街搵野食~ 平靜嘅街道上就只有食肆嘅燈光, 當中epoch嘅環境舒服, 又有個比你任聽CD嘅music corner, 整個氣氛真係極chill out! ::: Ceasar Salad ::: $50先叫一個ceasar salad清清腸胃~ d生菜大大塊, 口感爽脆味道清甜~ 十分新鮮! 醬汁亦落得恰到好處, 唔會過多過少, 加上香脆麵包粒同芝士, 更覺creamy飽肚~ 美中不足係煙肉粒只係現成化學科, 略嫌過硬無鹹香.::: Mixed Mushrooms Oven-baked Panini ::: $52十分欣賞!!! 有如一對拖鞋size嘅panini上面毫不吝惜地鋪滿雜菇加芝士, 面頭焗至啱啱好嘅金黃色半溶狀~ 雜菇鮮嫩, 芝士味勁豐富, 就算係淨齋無肉都好好食!!!::: Iced Latte ::: $35絕對無打爛epoch身為一間coffee shop嘅招牌! 就算係凍飲, latte依然勁有咖啡香!奶味濃厚, 當中又會慢慢滲出咖啡嘅甘苦味~ 入口醇滑, 絕對係值得要慢慢嘆兼認真嗒嘅咖啡!::: 7-La

::: Ceasar Salad ::: $50
Ceasar Salad
::: Iced Latte ::: $35
Iced Latte
::: 7-Layer Valrhona Chocolate Cake ::: $39
一場嚟到更唔少得要試下呢度嘅鎮店之寶7-Layer Valrhona Chocolate Cake! 賣相四四方方夠晒工整, 一層一層唔同質地濃度嘅朱古力整整齊齊地疊埋一齊~ 用上Valrhona Chocolate濃郁嘅朱古力味自然不用置疑! 難得的是食得出每層獨特嘅口感, 有脆脆餅底、實淨嘅朱古力、軟綿嘅mousse質地、薄脆嘅朱古力片… 每層突出得嚟又出奇地配合~ 好正!!
一個簡簡單單嘅晚餐, 但食咗好耐~ 因為真係好嘆!!! 如果坐到sofa位更加一流~ 係一個想舒舒服服好好享受嘅好地方!
2011-05-01
Ceasar Salad