2021-09-28 63 瀏覽
之前經過灣仔見到一間新開嘅Omakase咁鍾意食Omakase嘅我梗係book位嚟試下喇。今次就叫咗個12件壽司嘅lunch set,價錢$498,有前菜、茶碗蒸,壽司方面先由淡味嘅開始有平靜魚壽司、金目鯛燒過,會有少少出魚油香。牡丹蝦及蝦膏,牡丹蝦夠新鮮而且配上蝦膏鮮味更加出、深海池魚配木魚花醬、赤貝柚子皮,赤貝爽身彈牙。野生三文魚三升漬🍣,唔同平時食開一般嘅三文魚,魚肉嘅質感會比較結實幾得意, 三升漬嘅醬汁係由面豉、米、辣椒,令三文魚壽司食落嘅層次更加豐富。赤鯥壽司,赤鯥係深海魚嘅一種,油脂會比較豐富少少,食落會有少少魚油香。食Omakase梗係唔少得要食海膽同埋吞拿魚啦,大量嘅海膽配上紫菜,好滿足呀!青森縣大間町野生吞拿魚同野生拖羅,兩款都做得唔錯。碟魚魚邊,師傅會將碟魚魚邊燒過之後再放喺紫菜上邊,燒過後味道更加香濃。整體來講四百幾蚊食一個Omakase lunch set ,有前菜、12件壽司、湯同埋甜品,整體性價比幾高👍🏻