2025-02-26
灣仔人氣廚師發辦 必吃彩羽太卷今日咁啱路過灣仔,之前聽朋友講有間廚師發辦好似都唔錯,咁就梗係去試一試啦~呢間廚師發辦就係「彩羽壽司家」,今日我就揀咗呢個$880嘅set。一坐低師傅即刻安排咗前菜1)高糖蕃茄,鱈魚春,仙人掌葉:仙人掌亦都係第一次食,估唔到食落去又幾爽喎,不過配合上嚟一定要食咗呢個先好再食高糖蕃茄如果唔係就會俾高糖蕃茄冚晒啲味🙈2)鱈魚乾之後就係呢個螢光魷魚蒸蛋,食食吓入面仲有本菇,個蛋嘅質地相當滑溜,魷魚亦都有啲柚子味。刺身方面就有呢個1)真鯛 2)大分県蠔配搭埋黑松露蒜蓉汁,生蠔新鮮同埋都飽滿,去合埋呢個汁,酸酸地又濃味,幾唔錯3)煙燻富士山三文魚,有少少分子料理咁,食之前師傅將d煙整成個氣球咁,再從上以下散落去三文魚上面,煙霧彌漫,睇得又食得🤭之後就到呢個壽司,分別有墨魚、鰤魚、帆立貝、海膽軍艦、Toro壽司。帆立貝都幾嫩滑飽滿仲有陣陣柚子香味。Toro油份都幾適中。你知俄羅斯嘅海膽味道上面都幾濃,唔錯唔錯。牛肉壽喜燒入面配搭埋菇類豆腐,份量都好足夠。另外仲有呢一個鮟鱇魚乾泡芙,呢個整法個味道都唔錯另外仲有呢個串燒拼盤,包括有油甘魚,秋葵、大蝦,雞翼、黑豚肉。油甘魚
一坐低師傅即刻安排咗前菜
2)鱈魚乾
刺身方面就有呢個
1)真鯛
牛肉壽喜燒入面配搭埋菇類豆腐,份量都好足夠。
另外仲有呢一個鮟鱇魚乾泡芙,呢個整法個味道都唔錯
另外仲有呢個串燒拼盤,包括有油甘魚,秋葵、大蝦,雞翼、黑豚肉。油甘魚啖啖肉仲好有油香。黑豚肉就好嫩滑。
之後見師傅好集中精神咁樣整緊原來就係佢哋嘅signature-彩羽太卷,入面有Toro、赤身、吞拿魚、蛋黃、海膽同埋青瓜,餡料豐富。師傅話要一啖過先至品嚐到個精粹😋
麵豉湯之後就係自家製刨冰作結,刨冰仲有好多味道揀,我就揀咗呢個蜜柑,啲冰都幾綿,配合一齊好好味。
彩羽壽司家 (灣仔)
灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地下A號舖
#灣仔美食 #廚師發辦 #omakase #日本美食