餐廳: 一遊
資訊:

2021-11-20 19 瀏覽
最近上網search到一間日本人開既日式餐廳/居酒屋【一遊】,見裝修真係好日式同價錢都ok,就揾左一日同朋友上去食飯relax下啦。一上到去地方好大,好寬敞,而且有和室,好有feel。 安康魚肝:其實我本身唔係好食内臟,尤其魚類。但店員極力推薦,係當季食材。所以就試下。質地其實有D軟霖,有D似牛油果。味道唔腥、唔講都唔知食緊魚肝。搭配醋同海藻,真係好特別同好開胃。 牛油果沙律:本身以爲無咩特別,但個醬汁係師傅特別調製,好好食! 蟹肉忌廉可樂餅:以爲係無咩餡,好多cream既可樂餅。點知入面爆多餡!新鮮炸起,外脆内軟。 炸豆腐湯:豆腐吸曬D湯好好食,軟嫩,又唔會太鹹。 鷄肉清湯:本身以爲係齋鷄湯,原來茶壺裏面有好多料。鷄湯本身偏鹹,但同埋其他料一齊食/飲就岩岩好。 烤帶子蓋飯:帶子、菇有好多,飯都好大碗。但個汁真係鹹左少少。 梅子燒酒梳打:燒酒味比較重,梅子微酸 杏子燒酒梳打:燒酒味比較重,杏子帶少少甜味
炸豆腐湯:豆腐吸曬D湯好好食,軟嫩,又唔會太鹹。
梅子燒酒梳打:燒酒味比較重,梅子微酸
杏子燒酒梳打:燒酒味比較重,杏子帶少少甜味