2021-10-06
🤎阿來泰式🤎今日同左一個好鍾意食海鮮嘅朋友嚟食位於旺角嘅阿來泰式。อร่อย(音:阿來)即係好味,呢間餐廳係好味👍🏻之前我曾經去過清邁讀書個幾月,所以成日都好掛住食泰國菜 。如果想睇更多有關於泰國菜嘅食評,可以睇#boombu泰國鄉下菜🤍馬拉盞炒通菜$68基本上每一間泰國餐廳,都會叫馬拉盞炒通菜,呢度嘅湯菜唔會太辣,炒得都幾香,亦都唔會太油,食咁多肉記住食返少少菜啊!🤍青咖喱海鮮 $78基本上每一次去食泰國菜,我都會叫青咖喱嚟食,一來唔會太啦,二來又可以食到泰國香料嘅味。呢個青咖喱海鮮好足料,有幾隻青口、蝦、帶子、八爪魚等。朋友表示,啲海鮮都唔錯,性價比高。🤍汁燒魷魚筒 $98如果要叫魷魚筒的話,店員會同你講要預返時間,我哋嗰日大概等咗20分鐘。一雙碟,就聞到好香嘅燒魷魚味,好似平日去離島食嗰啲魷魚絲。不過佢同我哋想像嘅味有少少唔同,佢唔係碳燒個隻香,係醬燒。🤍阿華田雪山 $25呢杯五穀麥芽特飲含有麥芽、小麥胚芽、大豆、薏仁同黑白芝麻,係一杯高纖、高鈣、高鐵嘅飲品。啲麥芽係粉狀黎嘅,飲嘅時候要小心啲,唔可以太快飲,如果唔係就會濁親
🤍馬拉盞炒通菜$68
🤍青咖喱海鮮 $78