今日去咗尖沙咀行街,去到晏晝時間,大家都想食燒肉。因為響日本旅行完返嚟之後,好掛住日式嘅燒肉。路過見到牛匠石燒呢間舖頭,假日都有lunch set。有得玩bbq,又有麵豉湯同埋沙律嘅一個lunch set,睇落唔錯,所以我哋入咗去試吓。Lunch set都有其他唔同嘅定食,但係為左食燒肉嘅我哋梗係揀返燒肉啦。我揀左嚴選封門牛柳一口定食,朋友仔揀左鹽蔥牛舌伴牛五花定食。另外點多咗兩個小食,椒鹽雞翼同埋鹽燒鯖魚。用手機落單,點完餐之後,餐廳有個小露寶嘅自動車機械人,就會將餐點送到去店員手上,再分發俾我哋。我哋對於呢個識講嘢嘅小露寶覺得非常之有趣。食嘢都有次序,首先店員教我哋,將牛油嘅固體脂肪,放上去鐵板先,待脂肪溶化後,先開始燒肉食。咁樣嘅消化,牛就有額外嘅香味,因為已經有牛油脂肪一早煎香左個鐵板。大家都有交換啲肉嚟試吓味。牛肉食得出係非常之新鮮。唔使點佢額外比嘅蒜蓉醬油,同埋燒肉醬油,已經非常有鮮味。因為係lunch set嘅關係,佢牛肉嘅份量就應該冇平時單點嘅咁多,但係晏晝食嘅話又唔需要太多,都好夠食。另外,麵豉湯好有日式風味。好少有香港嘅日式餐廳可以煮到日本嘅味道。另外小食嘅椒鹽雞翼

另外小食嘅椒鹽雞翼同埋鯖魚,都係非常出色,尤其是係鯖魚,煎得金黃香脆。

另外嗰set都包一杯杯飲品,我哋加咗少少錢揀咗藍泡茶。朋友仔揀咗白桃烏龍,我揀咗四季春。因為食牛肉飯嘅話就比較熱氣,所以凍嘅冷泡茶可以解吓脂。

百零蚊一個lunch set,可以搵到燒牛肉,同埋一個完整嘅定食,真係一個非常唔錯嘅選擇。