2024-10-20
前幾日去左位於灣仔既@sushiya_iroha座位以廚師吧枱為主,可以欣賞到師傅席前料理既過程。性價比高,人均消費唔洗一千蚊!當日都座無虛席,氣氛滿滿。我完全係衝著彩羽太卷而黎,勁期待! 椿 HK$880 per one (仲要有9折🫢)♡前菜2款鱈魚乾鮮味脆口既鱈魚乾,沾上蛋黃醬更美味,係好食既!♡佐子鱈魚春鱈魚春完全冇腥味,口感鬆脆,加左香蔥作點綴,幾得意!無花果香甜清新。日本蕃茄🍅加左淡雪鹽令味道更加清甜,朋友勁中意😂。♡鮟鱇魚肝泡芙鮟鱇魚肝被譽為海中既鵝肝🤣吃落完全冇魚腥味,口感軟綿,入口即溶。同泡芙爽脆口感完美融合!♡茶碗蒸蒸蛋口感滑嫩綿密,每一啖都有柚子皮香味,蜆肉亦新鮮冇沙!♡刺身分別有真鯛、帶子同埋煙燻鰹魚。真鯛肉質鮮美,油脂細膩,肉質彈性十足,加左梅蓉點綴,多左份清甜。帶子厚身肥美,爽口彈牙。最特別一定係煙燻鰹魚❤️!師傅使用泡泡煙槍煙燻鰹魚,又靚又驚艷。肉質柔軟,帶微微既泡煙燻味。♡串燒5串分別豬腩肉、阿波尾雞翼、大蝦、大蔥同埋車厘茄。🐽豬腩肉肉質細緻肥美,油脂感幾重,外層燒到微脆,入好香口! 🐔阿波尾雞翼外皮香脆,內嫰多汁。朋友最愛食蝦同剝蝦殼,肉質爽口彈牙,大蝦
座位以廚師吧枱為主,可以欣賞到師傅席前料理既過程。
性價比高,人均消費唔洗一千蚊!當日都座無虛席,氣氛滿滿。
我完全係衝著彩羽太卷而黎,勁期待!
椿 HK$880 per one (仲要有9折🫢)
♡前菜2款
鱈魚乾
鮮味脆口既鱈魚乾,沾上蛋黃醬更美味,係好食既!
♡佐子鱈魚春
♡鮟鱇魚肝泡芙
♡茶碗蒸
蒸蛋口感滑嫩綿密,每一啖都有柚子皮香味,蜆肉亦新鮮冇沙!
♡刺身
分別有真鯛、帶子同埋煙燻鰹魚。真鯛
♡串燒5串
分別豬腩肉、阿波尾雞翼、大蝦、大蔥同埋車厘茄。🐽豬腩肉肉質細緻肥美,油脂感幾重,外層燒到微脆,入好香口! 🐔阿波尾雞翼外皮香脆,內嫰多汁。朋友最愛食蝦同剝蝦殼,肉質爽口彈牙,大蝦得一隻唔夠喉😂。大蔥都不錯,唔會話燒到好乾,帶點甜味。車厘茄酸酸甜甜,有助解膩,比朋友完美ko。
♡和牛壽喜燒
壽喜燒湯底香甜,配和牛一定係prefect match!和牛口感軟腍,油花分布均勻且肉味濃郁🐮!加上日本蛋黃令口感層次提升。鍋中仲有其他配菜, 豆腐、京蔥、菇菌類等,沾滿壽喜燒湯底,好滿足。
♡壽司6貫
分別有鰤魚、牡丹蝦、甜蝦、拖羅、貝柱同埋海膽。鰤魚肉質細嫩,脂肪飽滿。牡丹蝦同埋甜蝦表面都曬滿蛋黃粉,夠哂新鮮甜美。我最愛一定係海膽!!味道濃郁十分鮮甜,完全冇腥味!口感豐腴綿密,入口即溶!滿滿幸福感。
♡吸物
鯛魚湯,煲到奶白色,好鮮甜。
♡♡♡彩羽太卷 +$250
餐廳重點推介招牌一定係「彩羽太卷」✨! 材料有醬油漬蛋黃、海膽、拖羅、赤身、青瓜。正到不得了!!先講外賣已經非常吸引,蛋黃呈橙紅色大大粒,醬油漬醃製味道岩岩好,仲有流心效果!海膽鮮甜甘香,份量都好多。拖羅、赤身魚夠新鮮肥美。成件放落口,口感極豐富,幸福滿滿!
♡日式刨冰
omakase有刨冰食,都係第一次😳!仲可以自選口味!師傅會擺成個🧊冰粒入刨冰機,以人手搞伴,有一絲絲雪花冰掉落,畫面好治療。我地最後揀咗綠茶紅豆白玉🫘同埋蜜柑。兩款都有驚喜,味道唔太甜,蜜柑帶點小清新感。