2022-12-30
就嚟完sem就梗係要諗下同女朋友食咩慶祝啦。諗落好似未食落omakase,就一於試下。咁我地就嗌咗全25品,仲嗌咗枝生酒,呢枝酒由日本直運,運送嘅過程要一路雪住,而且用嘅咪係山田錦米,屬於純米,飲落去有啲果香,而且容易入口,但都有14.5%酒精㗎。第一道菜就有水雲,佢其實係松葉蟹肉配上海藻撈埋一齊食,啲海藻汁酸酸甜甜咁幾開胃,而且對腸胃都好好。第二道菜就有白子,食落去好Creamy,而且配上柚子酸汁同海藻,上面仲有啲蘿蔔蓉同蔥,成度菜都幾開胃。第三道餸就有鮟鱇魚肝,師傅將佢蒸熟左,再加上海藻同蘿蔔蓉。第四道餸就有左口魚刺身,唔阻Wasabi dressing,加上少少芝麻同菊花,食嗰陣時要卷上啲蔥一齊食。第五道菜係一個酒餚,就係北海道海膽豆腐配上魚子醬,好鮮甜,食落10分開胃,送走一流。第六道就有長崎黑琵琶蝦,師傅就用咗秘製海膽醬搽上蝦肉,再用炭燒,肉質彈牙。第七道就有沙插,係一種帶子,師傅就用咗啲豉油同七味粉,再用炭燒,最後包上紫菜,整好之後要盡快食,因為紫菜好快淋。第八道就有九州沖繩車海老壽司,師傅將火槍燒至一成熟,製成壽司,再搽上少少豉油,同撒上柚子皮。柚子皮嘅酸味都令到車海老嘅
第三道餸就有鮟鱇魚肝,師傅將佢蒸熟左,再加上海藻同蘿蔔蓉。
第八道就有九州沖繩車海老壽司,師傅將火槍燒至一成熟,製成壽司,再搽上少少豉油,同撒上柚子皮。柚子皮嘅酸味都令到車海老嘅鮮味特別出眾。
第九道就有沖繩赤貝,因為係生食,而師傅食之前會即刻撻落砧板,令佢肉質嫩滑啲,所以一到手就要盡快食。
第十道就有秋刀魚,因為佢係秋天角,所以秋田食嘅時候特別肥美,只要簡單配上蔥同姜蓉,就已經鮮甜。
第十一道就有京都腐皮,係由豉油醃制,配上三文魚籽喺面,撈埋一齊,好似食緊麵咁。
第十二道就有北寄貝刺身,加上的清甘汁,因為北寄貝本身,唔需要太多調味都食到佢好鮮甜。
第十三道餸就有北海道牡丹蝦,師傅將蝦肉拆咗出嚟,再將蝦頭嘅蝦膏配上Wasabi,同成個蝦肉一齊食,自然咁配搭出鮮味。
第十四道就有生蠔,呢隻生蠔俾人叫做令和怪物,佢係來自岩守縣,肉質爽身。配上乾蒸jelly、蔥同醋,超大舊,啖啖肉。
第十五道就係有筋膜嘅三文魚籽,呢一種三文魚籽好食季節,要長期經過長期,配上柚子皮,食落好Creamy。
第十六道就係白扇貝壽司,肉質都好彈牙,面且好新鮮鮮甜。
第十七道菜就有嘉之次刺身,配上岩鹽同青檸汁,師傅用火槍輕輕燒過,令到魚油美好突出。
第十八道菜就有赤身醬油漬捲馬糞海膽,上面有蘿蔔苗,有少少辣,再加上日本金箔,令到成個海膽嘅甜味更加突出同滑身。
第十九就有紫海膽,超大嚿,而且比馬糞海膽清甜,簡單配上青瓜,就可以突出只海膽嘅鮮甜。
第二十就有南非鮑魚,師傅就煮咗五個鐘,而個汁係麵鼓蟹膏,呢個餸用嚟送酒係一流。
第二十一就有拖羅壽司,加上少少蒜片,本身就好多筋,而師傅就慢慢燒溶啲筋,做到入口即溶。
第二十二就有日本野菜湯,有山菇山葉等,清清甜甜,解膩一流。
第二十三就係松葉蟹,用咗蟹膏蟹醋jelly,再加上少少食用菊花。
第二十四就有紫蘇葉天婦羅配白海膽,白海膽係日本最高級嘅,用咗白雪鹽去帶出海膽嘅鮮甜。
第二十五就有玉子布甸,上面係半生熟,用蛋同酒蒸,十分有趣嘅甜品。
最尾師傅仲送咗北海道哈密瓜比我地食,日本直運都特別甜啲