2023-12-06
週末約咗朋友食飯,我哋去咗呢間位於灣仔QRE Plaza嘅日式料理餐廳-戀 Tsukiau。戀 Tsukiau係一間比較新派嘅日本料理餐廳。餐廳裝潢光猛,配合輕柔嘅J-pop環境舒適。 戀 Tsukiau 嘅菜式除咗串燒同一品料理之外,仲有刺身同壽司可供選擇可以食到嘅種類頗多。當然串燒仍然係戀 Tsukiau嘅招牌菜。 我地試咗免治雞肉棒同牛舌串燒。 免治雞肉棒: CP值頗高,一份竟然有兩串食!配上新鮮嘅日本生雞蛋同串燒醬汁、鹽岩,味道唔錯!牛舌串燒:牛舌軟嫩香味十足,燒得啱啱好!唔會過硬過乾👍🏻滿分!火炙三文魚丼:火炙三文魚油香四溢,份量頗多。配上軟熟、份量十足嘅壽司飯,係另一度CP值頗高嘅選擇。雞肉滑蛋親子丼:份量滿滿嘅滑蛋配上香嫩嘅雞柳,令人滿足😌牛肉豆腐野菜鍋:牛肉鍋除咗牛肉之外,仲有大量野菜同其他配料,份量都唔細。好適合凍冰冰嘅天氣食,食完暖笠笠。
雞肉滑蛋親子丼:份量滿滿嘅滑蛋配上香嫩嘅雞柳,令人滿足😌