2019-11-10
見食評有196個笑面,只得1個苦面,滿懷希望來食好嘢。。。。。未食過咁失望的omakase,無下次!剛開業半年,適逢“大時代”,星期六晚都小貓三兩隻,服務員話今晚已經係最好生意了,可能因此而將貨就價。我對$1380 一位的omakase 係有要求的,不是去和民食百零二百蚊食個行貨套餐囉。二人柯打omakase 送紅酒或者白酒,我地揀白酒,支酒太甜了。開始逐樣數:1. 煙燻鵪鶉脾加鵪鶉蛋 - 先黎一隻雀仔裝飾的頭盤,都還可以,味道適中,presentation 尚算有花心思。2. 牛油果他他 - 另一頭盤,係牛油果加wasabi醬蓋箸魚生,個醬太濃,魚生變配角,可能反正兩粒魚生本身就不顯眼。之後有一杯海帶水,聲稱清一清口腔食魚生六點,咁講究,好期待。3. 魚生六點 - • 兩款魚子,但服務員沒有說明什麼魚子,沒什麼味道,欠魚子應有鮮味• 油甘魚一片,可以,新鮮的• 帶子一片,可以,新鮮的• 熟青魚一片,天呀~ 鞋颯颯的青魚,叫魚生?!• 雪藏熟蟹鉗,天呀 x 2~ 有無搞~錯!!連wasabi都慳返唔俾,開咗係豉油裡面嬲到震!4. 牛骨湯 - 即場用蒸餾咖啡機翻熱的牛骨,湯幾好味,淡濃得
開始逐樣數:
3. 魚生六點 -
• 油甘魚一片,可以,新鮮的
• 帶子一片,可以,新鮮的
• 熟青魚一片,天呀~ 鞋颯颯的青魚,叫魚生?!
• 雪藏熟蟹鉗,天呀 x 2~ 有無搞~錯!!
連wasabi都慳返唔俾,開咗係豉油裡面
嬲到震!
4. 牛骨湯 - 即場用蒸餾咖啡機翻熱的牛骨,湯幾好味,淡濃得宜,但牛肉稍老,蘿白又無甜味。
5. 報紙包雞 - 用米紙扮報紙色箸雞肉,配日式偏甜的醬油,米紙好脆口感很好,雞肉雖不算老,但就唔夠滑。
6. 涮涮豚肉 - 冬陰功湯底夠古怪,豚肉可以煮到鞋颯颯,真有本事。
7. 然後係清口腔的菠蘿沙冰
8. 壽司五點
• 脆皮鰻魚壽司 - 刻意整片所謂脆魚皮,但結果係一片好厚的硬魚皮。
• 豆紙海膽壽司 - 海膽壽司用一片豆做的紙色住食,海膽味不甚突出。
~註:食到依度,我朋友問我,重有咩黎梗,快快脆脆食完走。。。。。食到無癮成咁!!!
• 香港加油喎之鹹魚白菜 - 燒馬友一片,配豆腐醬,另有舊俾椰菜包住舊的司飯。唉~學人VEA鹹魚白菜的諗頭,卻造得不知所謂!
• 蝦膏魚鱗炸蝦壽司 - 有支牙膏裝蝦膏,造點心思,但主菜炸蝦卻是凍的,蝦膏全無蝦膏味,壽司飯係糯米飯造的,但好似係雪櫃拎出來咁,本來懶有心思但好難食。問服務員點解咁凍,佢話壽司飯係凍架啦。有無搞~錯 x 2!!!
• 鵝肝鍋巴配柚子汁 - 所謂鵝肝只是鵝肝醬,鍋巴硬到咬唔開。
9. 辣味吞拿魚腩卷 - 不過不失的吞拿魚沙律壽司囉,癡啲薄脆係旁邊咁囉!
10. 甜品係焦糖多士配黑芝麻雪糕 - 俾嗰格“糖炕麵包”吹到啤一聲!
食物品種雖多,也嘗試花心思,但又要慳錢,結果不倫不類兼冇乜好食!