2021-10-21 232 瀏覽
朋友話想吃地道港式小炒,我便諗起呢間,之前在西環食過幾次,菜式種類非常多,每次吃都有驚喜。土瓜灣店規模較細,但想試的菜式卻一樣齊全,晚上旺市時間一定要先訂位,門口等候區有櫈招呼,吾使企到腳軟。這個牆上餐牌是餐廳的招牌特色。間間分店都一樣掛滿牆身。令人一目了然。飛天通菜煲$78熱辣辣新鮮出爐,香味撲鼻,配有蝦干令味道增加咸鮮,青紅椒伴碟增加色彩引起食慾。青綠的通菜食落非常鮮嫩,好入味又吾會太咸。麻辣韮菜鴨血煲$86菜牌提示有兩個辣椒🌶️度。然而食落又唔算好辣,平時少食辣的朋友都接受到。鴨血嫩滑入味,口口聲聲講減肥的我們都忍唔住叫了碗飯,吃得津津有味。味菜豉椒辣炒豬肚牛柏葉$98呢味餸非常值得推介,味道好香,少少辣辣地,好開胃。送飯也一流。牛柏葉都煮到好入味,好爽口嫩滑,味菜又增加味覺刺激。王老吉$13因為菜式有辣椒,怕上火,飲王老吉正好下火,抵抗熱氣。老火湯亦係港式餐廳代表作,期待下次再相約朋友來試吓老火菜乾煲豬肺湯。

飛天通菜煲$78

麻辣韮菜鴨血煲$86

味菜豉椒辣炒豬肚牛柏葉$98

王老吉$13
因為菜式有辣椒,怕上火,飲王老吉正好下火,抵抗熱氣。