今日去咗太子附近諗住同朋友一齊打邊爐,再去左敦廟街嗰邊行吓夜繽紛!朋友突然話好想食象拔蚌嘅刺身,因為好耐都冇食過,我突然醒起有一間火鍋店,除咗位置好方便之外,佢亦都有象拔蚌刺身嘅火鍋!除此之外,呢間火鍋店本身亦都有好多湯底可以選擇!而我同朋友當然就係揀$398象拔蚌刺身再加豬骨湯湯底!豬骨湯湯底用咗多個小時熬製!味道除咗鮮香之外,亦都係天然!象拔蚌刺身份量亦都一啲都唔少!除咗好足料有冰鎮底之外、仲有三文魚希靈魚同埋帶子刺身一齊上!真係非常豐富!火鍋材料方面,我哋今次揀蔬菜類多:萵筍、冬瓜、粟米唐生菜等等,可以均勻營養打邊爐!再加上本身豬骨湯底配完蔬菜湯嘅味道更加甜!更加鮮香!火鍋肉裏面,今次我哋選擇咗3種全隻雞套餐,呢個真係好抵食,全隻雞分開兩碟上雞件亦都好大,透過湯底更加滲透濃濃層次味道!另外我哋再選擇咗梅花豬頸肉!有返一定嘅韌度、同埋煮得耐咗都唔會過火!食落去都仲係啱啱好!另外配料配咗生根、豆腐、仲有手打烏冬手打蝦滑,最後當然又唔少得嘅海鮮海魚,同埋海鮮蝦做火鍋配料啦!飲品方面我哋就選擇咗叫一渣渣嘅竹蔗茅根可以潤喉清肺!
今日去咗太子附近諗住同朋友一齊打邊爐,再去左敦廟街嗰邊行吓夜繽紛!朋友突然話好想食象拔蚌嘅刺身,因為好耐都冇食過,我突然醒起有一間火鍋店,除咗位置好方便之外,佢亦都有象拔蚌刺身火鍋

火鍋材料方面,我哋今次揀蔬菜類多:

火鍋肉裏面,今次我哋選擇咗3種