難得入到嚟長洲一日遊,梗係要試吓長洲嘅地道美食啦😋長洲碼頭落船後,沿東灣路一直行都有好多小食賣,行行吓離遠就會聞到炸魚蛋香味、同埋見到一條長長人龍,原來就係長洲好出名賣新鮮手打魚蛋🐟嘅「甘永泰魚蛋」。呢間主要賣幾款一串串魚蛋/墨魚丸/蝦丸/魚肉釀豆卜等等......即炸、即賣、拎走食(無檯堂食)或可以買未煮熟生嘅返屋企。既然一場嚟到,我梗係要買返串即場食😋由於排隊嘅人比較多,店內姐姐每一次都會各款炸定幾串,賣晒先再炸,所以如果好彩遇到新鮮啱啱炸起,熱辣辣更加好味👍🏻由於,上次我食過呢間魚蛋唔算好特別、普普通通,所以今次我改為試啱啱新鮮出爐嘅「炸魚肉釀豆卜串」,每串HK$20,大概有6粒。豆卜係中間切一刀🔪翻開再釀入白色魚肉(同平時一般釀鯪魚肉嘅魚肉唔同),翻開之後嘅豆卜炸完好鬆脆,魚肉彈口食落有口感,唔會似坊間有啲魚肉係一舊麵粉咁死實實,而且魚肉調味適中,整串夾埋好好味😋👍🏻絕配!聽聞,呢間蝦丸都出名好味,只限假期先有得賣。可惜,我今次嚟係平日,所以試唔到蝦丸,唯有下次再嚟過😆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆總結🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆啱啱熱辣辣炸起嘅「魚肉釀豆卜串」實在太好味啦,一日內我回頭買咗3次😋 值得回味
難得入到嚟長洲一日遊,梗係要試吓長洲嘅地道美食啦😋

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆總結🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆

啱啱熱辣辣炸起嘅「魚肉釀豆卜串」實在太好味啦,一日內我回頭買咗3次😋 值得回味、再食✅

1️⃣ 魚蛋普通,個人覺得唔一定要試❌
2️⃣ 蝦丸只限假日先有得賣,敬請留意⚠️