眼見一間又一間新cafe開到成門成市,屹立不倒開業超過數年嘅反而越嚟越少🤨 今日黎搜尋舊店系列,黎到上環差館上街🚶🏻‍♂️餐廳座位唔算多,分室內同可以帶埋寵物嘅室外座位,內裡設計好有居家感覺,好多小擺設,加上一帶環境都比較清靜,就算假日週末嚟到都好舒服😉 無蜂擁而至嘅打卡長龍,留低只有認真享受食物嘅客人☺️《 濃濃黑芝麻麻糬班戟》 $85 5 / 5 😍😍😍😍😍作為芝麻控我真係要比哩個芝麻班戟滿分💯 北海道牛奶雪糕配上青黑提子🍇,擺盤精簡得黎幾有心思🥰 麻糬班戟好厚,質地鬆軟有咬口,切開中間嘅唔係普通麻糬而係黑糖同普通麻糬兩溝兩款都有!有驚喜!口感好煙韌🤤🤤🤤 無論係點雪糕食,定沾上面頭好濃郁嘅黑芝麻醬食,都好夾🤩 再加埋咸香嘅海鹽忌廉,層次好豐富😍 芝麻味都係好突出😋 咁多款口味比較少見係芝麻,所以真心推薦😍《招牌芝士厚班戟全日餐》 $125 4 / 5 😋😋😋😋唔食甜班戟嘅朋友就可以選擇哩個𝘢𝘭𝘭 𝘥𝘢𝘺 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵🤤 流心太陽蛋、司華力腸再配搭清新嘅沙律菜同牛油果🥑 營養均衡😎 芝士班戟同樣厚度十足,好香芝士味😍 不過口感相對麻糬個個無咁實正,太𝘴𝘰𝘧𝘵,對比之下個人都係

《 濃濃黑芝麻麻糬班戟》 $85 5 / 5 😍😍😍😍😍

《招牌芝士厚班戟全日餐》 $125 4 / 5 😋😋😋😋

芝士班戟同樣厚度十足,好香芝士味😍 不過口感相對麻糬個個無咁實正,太𝘴𝘰𝘧𝘵,對比之下個人都係鍾意甜品班戟多啲🥴😋

《黑芝麻可可奶昔》 $50 4 / 5 😋😋😋😋

來個芝麻盛宴😂 飲落係朱古力味會較重,但都會飲到芝麻渣同淡淡芝麻味,兩者融洽唔突兀👍🏻 亦唔太甜 nice try👍🏻
  • 招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果
  • 招牌芝士厚班戟全日餐