2021-08-28 446 瀏覽
▫️主食▪️招牌芝士厚班㦸全日餐 $125名不虛傳的招牌菜式🤩分量十足又豐富.大大份的食材把整個碟子都佈滿得色彩斑斕🥏不知道應從何入手🙈蛋味香濃的班㦸🧇內外附上三層的鹹香芝士🧀吃起來上層芝士香脆帶點焦香的味道.內層芝士起絲帶點濃郁鹹香味.邪惡極致😈太陽蛋煎得10分完美🍳蛋黃流心🥚配上鬆軟pancake🥞沾上蜜糖🍯讓口感的層次更豐富🥰額外還配上微焦的芝士腸.脆卜卜的外皮內裏流出順滑的豬油香.正👯‍♂️當然全日餐不能缺少健康十足的沙拉菜.酸酸甜甜又開胃..伴上熟透牛油果🥑橙紅小番茄🍅甜絲絲的翠玉瓜🥒秋葵..邪惡得來健康👀▪️慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包$110以正宗的吃法先把水波蛋&乳酪結伴在一起🤝再把熱騰騰的芝士麵包點著吃😎吃起來麵包口感非常豐滿把乳酪吸收得滿滿的幸福指數👅吃下是鹹鹹甜甜酸酸的滋味..附近更附上健康十足的沙拉菜.拌著拌著的吃.合拍十足👏🏻▫️餐飲▪️黑芝麻可可奶昔$50底層以黑芝麻為主的奶昔配上香濃可可粒粒令人吃驚的意外合拍🙏🏼喝下口不會太甜還可以吃到粒粒可可&黑芝麻粉👀啖啖都是香濃陣陣芝麻的香😊黑芝麻&可可的結合真讓人有意外的驚喜.值得一試✌🏻▪️奇亞籽皇室伯爵茶拿鐵$48內裏是充滿着正宗

▫️主食

▪️招牌芝士厚班㦸全日餐 $125

▪️慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包$110

▫️餐飲
黑芝麻可可奶昔

▪️黑芝麻可可奶昔$50
奇亞籽皇室伯爵茶拿鐵

▪️奇亞籽皇室伯爵茶拿鐵$48
內裏是充滿着正宗的皇室伯爵茶香醇的味道😽細心的店舖可讓拿鐵換轉成脫脂奶的成份😈適合不同人士的口味😻而且飲品內更搭配奇亞籽刺激味蕾😽
黑芝麻可可奶昔
  • 芝士厚班㦸全日餐
今日專登同朋友黎到西營盤既哩間cafe,cafe環境好靚好文青,有唔少特色位置同擺設,而且有室內及室外座位,牆壁有壁畫,啱晒打卡📸️餐牌上面有輕食、主食(飯、面)、甜品等可以選擇,今次我地就揀左以下食物share👇🏻🍞慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包 $110哩個傳統特色英國菜真係好有驚喜‼️一上枱已經聞到勁香,食之前要先將慢煮蛋乳酪同沙律菜撈埋一齊,上面有少少辣椒油,所以食落去味道微辣,就咁食個乳酪沙律非常清新,而個烤芝士麵包鬆軟咸香,好香芝士味,將已經撈勻既沙律菜放上麵包上面食,味道勁夾,好香口,我地勁快就清曬,而且哩樣係出面真係好少機會食到,超好食推介👍🏻🍨招牌燒海鹽忌廉麻薯伯爵茶班戟、北海道牛奶雪糕及水果哩個班戟真係好豐富,班戟上面有焦糖香蕉同北海道牛奶雪糕,周圍仲有紅莓乾、粟米片同水果,一放入口,班戟既伯爵茶味超濃!班戟中間仲有紅豆蓉同麻薯,麻薯質感軟綿煙韌,所有材料配搭埋一齊味道好夾,哩個都係好食推薦👍🏻🫖皇室伯爵鮮果茶 $48味道酸酸甜甜,佢無額外落糖,飲得出好豐富既水果味道,係天然既水果味。🍵宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 $48抹茶味超濃,同出面飲開既抹茶唔一樣,哩到既抹茶非常好

🍞慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包 $110

🍨招牌燒海鹽忌廉麻薯伯爵茶班戟、北海道牛奶雪糕及水果

🫖皇室伯爵鮮果茶 $48

🍵宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 $48
抹茶味超濃,同出面飲開既抹茶唔一樣,哩到既抹茶非常好飲,而且飲得出豆乳既香,店員建議撈勻雪糕一齊飲,撈勻之後質感濃稠,更加好飲!

整體黎講,哩間Cafe唔止環境靚,食物質素都好高,每一樣食物食完都好滿意,真係值得一試,一定會再訪!

2021-07-27 1021 瀏覽
由店外已經可以見到肖像壁畫 店內仲有一大幅藝妓畫作 而backstage就畫佐屬於佢地小休既空間 好有文化藝術feel~~ 另一邊就用白色木系為主營造偏文青feel 門口仲有個榻榻米位勁chill😍除佐招牌麻糬pancake 鹹食既brunch同日式茶漬飯都好吸引我~~ 今次就專程黎試下brunch😚.▫️招牌芝士厚班㦸全日餐🥞 $125😋👍🏻:👅👅👅👅👅💛/5分好大份既all day😳😳😳大份到都唔知由邊度入手~ Pancake好香蛋香味 中間夾佐層芝士 口感食落更鬆軟 加埋糖醬食邪惡度up🤭基本盤既腸仔蛋都煎得好靚🥺 個腸仲要係芝士腸🥺 煎到個皮微焦食落香脆juicy~ 見到太陽蛋好壞地 總係會整穿佢好治癒😛 夾埋pancake一齊食係perfect🤤伴碟再有剛好熟既牛油果🥑質地好軟綿 仲有大大粒酸甜既蕃茄仔 同落足藜麥既沙律🥗 超健康的~~ 最特別係有秋葵 粟米條 翠肉瓜 有微微烤過再塗上日式甜醬油 所以食落好香口同開胃😍 食完依個包你飽到din😂 唔洗怕男朋友鬧(喂😂.▫️慢煮蛋乳酪配芝士麵包 $110😋👍🏻:👅👅👅👅.6/5分未食過表示超新奇🙈店員會先教食法 首先吉穿隻蛋同啲乳酪

▫️招牌芝士厚班㦸全日餐🥞 $125
😋👍🏻:👅👅👅👅👅💛/5分

▫️慢煮蛋乳酪配芝士麵包 $110
😋👍🏻:👅👅👅👅.6/5分
慢煮蛋乳酪配芝士麵包

未食過表示超新奇🙈店員會先教食法 首先吉穿隻蛋同啲乳酪&嫩葉沙律mix埋一齊 再夾住個包食 完成! (請看笨手笨腳的教學片😶)
慢煮蛋乳酪配芝士麵包

本身仲驚好奇怪 但一入口就好重yogurt味 酸酸甜甜咁 輕鬆撈埋啲嫩葉一齊食 好健康同異常地飽肚😚 配菜仲有啲熟悉既蕃茄仔~
慢煮蛋乳酪配芝士麵包

加埋個芝士麵包落去仲邪惡🙈 煎得好香口 看到一大片烤芝士係面 搽完乳酪食口感有啲似吐司味既pizza 😂😂 特別得黎又幾好食😍

▫️宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 $48
😋👍🏻:👅👅👅👅/5分
宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕

牛奶雪糕好軟滑 奶香味好重 中和佐抹茶既苦澀味 豆乳同抹茶balance得剛好 亦都唔會太甜~
▫️鮮菠蘿醬薄荷梳打 $40
😋👍🏻:👅👅👅.8/5分
顏色勁summer feel🌞 酸味偏重 仲飲到菠蘿粒😗 加埋薄荷所以飲落更爽!! 解渴勁正~
總結,好耐無食過咁滿意既all day🥺 真係豐富到癡佐線~~ 有pancake 就是讚💛 成餐brunch食佐好多菜落肚 好健康之餘完全唔洗驚唔飽 因為我勁飽😂 估唔到鹹食水凖會咁高仲要擺盤都好靚🥺 仲要坐得好舒服~
  • 慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包
  • 招牌芝士厚班戟全日餐
佔盡地利嘅上班族又趁lunch time去3rd Space,呢間良心小店介乎西營盤同上環之間,純白色嘅牆身漆上壁畫,相當易認,順帶一提佢地係蟲二嘅姊妹店,港島人想食麻糬班戟的話唔駛過海呀。今次坐最入嘅二人枱,先至發現餐廳有個小小嘅戶外吸煙/用餐區,以日本藝妓為主題,裝飾得幾雅緻,不過烈日當空都係留喺室內啦。餐廳pet-friendly,臨走見到隻可愛嘅柴犬,有寵物可以帶埋佢地黎呀。(w/ 10% service charge)🍽24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋穀米茶漬飯 24-hour Braised Pork Belly Sous Vide Egg Multigrain Rice Bowl ($120)見門口塊黑板寫咗呢款就試試佢,托盤附上簡單食用說明,先將茶漬鰹魚湯湯倒進碗內,再伴勻半熟蛋就可以食。豚肉角薄切,浸煮一日後再煎香,做到邊皮脆,肉質軟腍,帶燒汁嘅味道。茶漬鰹魚湯調味剛好,泡飯食亦無飽滯咁,撈埋蛋汁更滋味,朋友最後飲晒啲湯添。🍽招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟 Signature Mochi Pancakes ($85)班戟有藍莓、黑朱古力、花生煉乳醬等七隻味,上次食左伯爵茶,見隔離

24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋穀米茶漬飯

班戟有藍莓、黑朱古力、花生煉乳醬等七隻味,上次食左伯爵茶,見隔離枱食黑芝麻味都好吸引,但愛茶之人最後都係揀左日本宇治抹茶。班戟係厚實型,抹茶澀味濃,怕苦的話可以同北海道牛奶雪糕及海鹽忌廉醬一齊食中和返,要讚下海鹽忌廉醬甜度比上次減輕左,食落無咁膩。切開班戟後有一塊煙韌嘅厚麻糬,另配穀物脆脆同水果粒,食完非常滿足。
招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟

🍵宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 Iced Matcha Soymilk Latte ($48)
店員建議食一啖雪糕後攪勻飲,抹茶味比想像中濃郁,順喉有回甘,比起牛奶我覺得同豆乳更夾。
宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕

☕️皇室伯爵茶黑朱古力 Earl Grey Dark Chocolate ($48)
淨係呢個拉花已經值回票價,黑朱古力濃但無蓋過伯爵茶香,兩隻味平衡得宜。
皇室伯爵茶黑朱古力

餐牌:
皇室伯爵茶黑朱古力
想試呢間咁特別嘅Cafe好耐😋充滿日本風情壁畫,好有特色,仲聽聞佢嘅pancake好出名😍又係蟲二嘅姊妹店,一早就已經bookmark定😋 今日拉住男朋友去中環睇川流不息🌈順道黎打個卡💛💛🍳 招牌芝士厚班戟全日餐 ($125)超級足料😍😍有秋葵、蕃茄仔、烤蕃茄仔、牛油果、芝士腸、沙律菜、煎太陽蛋同店鋪馳名既班戟😋All day breakfast配上鹹口味嘅芝士Pancake😋又軟熟又香😋中間夾住半溶既芝士🧀有拉絲嘅效果🤩男朋友話超好食😂芝士腸香脆又juicy,沙律菜又好新鮮😌🧀 慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包 ($115)烤芝士麵包好香芝士味,極邪惡🙈🙈 好彩有大大碟嘅沙律菜中和返個罪惡感☺️店員話可以將慢煮蛋撈勻乳酪同沙律菜食,呢個食法又幾新奇特別🤩🥰 乳酪酸酸地,好開胃😋😋🍵 宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛乳雪糕 ($48)抹茶味好香濃,雪糕係好香豆乳味,奶味好重🥛 店員建議可以先飲下層嘅宇治抹茶,先再撈埋上層嘅雪糕🍦將雪糕撈勻之後飲入口幾順滑,又唔會太甜膩😋🍍 鮮菠蘿醬薄荷梳打 ($46)夏日炎炎梗係要叫番啲冰涼解渴嘅飲品🧊廚師推介果然係好出色,菠蘿梳打入面好多果肉😋啖啖都係果粒,口感十足☺️

🍳 招牌芝士厚班戟全日餐 ($125)

招牌芝士厚班戟全日餐
男朋友話超好食😂芝士腸香脆又juicy,沙律菜又好新鮮😌

招牌芝士厚班戟全日餐

🧀 慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包 ($115)
慢煮蛋乳酪配烤芝士麵包

🍵 宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛乳雪糕 ($48)
宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛乳雪糕

🍍 鮮菠蘿醬薄荷梳打 ($46)
夏日炎炎梗係要叫番啲冰涼解渴嘅飲品🧊廚師推介果然係好出色,菠蘿梳打入面好多果肉😋啖啖都係果粒,口感十足☺️消暑解渴,薄荷味就唔算太重,幾啱我口味🥰🥰
鮮菠蘿醬薄荷梳打

成間Cafe嘅環境都好開揚,又有室外位置😌好舒服好chill🍵 更加估唔到嘅係原來鹹點嘅pancake都可以咁出色🤤下次一定會黎再試埋啲甜品🥰🥰
宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛乳雪糕
鮮菠蘿醬薄荷梳打
Earl grey mochi pancake 🥞The pancake is pretty soft and fluffy and there were actually small mochi bits in it! Loved the strong earl grey flavour but the salted caramel cream on top was a bit too sweet for my liking.Turkish eggs 🍳The grilled cheese was great and the toast went well with the poached egg and yoghurt. However, flavour-wise, there was no wow factor in this dish and I wished there was a bit more eggs and yoghurt.Great presentation of food though!✔️ 7/10 (pancake); 6/10 (turkish eggs)💸
Earl grey mochi pancake 🥞

Turkish eggs 🍳

💸 $85hkd (pancake); $110hkd (turkish eggs)
2021-07-30
$100 (早餐)
  • earl grey mochi pancake
2021-09-13 7 瀏覽
公司係上環附近位置,其實呢頭都幾多好野食,今次同同事試一間以前去過,但大概有兩年無去的cafe3rd Space - 因為佢開到6點姐,因為不用安心出行,只要量體溫就入到去~餐廳裡使用Open Kitchen, 可以即時見到佢煮咩,不過都有少少油煙味,少少扣分不過店内佈置白色木調為主,感覺都幾清新,係度傾吓偈都係唔錯既選擇。我地兩人叫左兩個main+飲品鰻魚滑蛋飯 - 超好味!唔知太耐未食過,覺得鰻魚十分肥美,汁都好match! 讚佢附送仲有個沙律,都酸酸甜甜ok開胃另外一個就係all day breakfast喇佢其中一個特色就係個pancake! 不過今日呢個pancake比較淋,同埋份量相當少,兩人share不太夠食。建議可以嗌甜品pancake開心啲~最後仲有杯Hot Mocha, 大大杯~So far都飽既,不過價錢就貴啲啲喇,兩個人平均都$180, 又唔似食左咁多野。所以真係見人見志。

我地兩人叫左兩個main+飲品

佢附送仲有個沙律,都酸酸甜甜ok開胃

另外一個就係all day breakfast喇

建議可以嗌甜品pancake開心啲~
最後仲有杯Hot Mocha, 大大杯~

2021-09-06 6 瀏覽
Bookmark左好耐呢度既全日早餐,有我最鐘意既pancake不但只,仲有芝士係入面♥(ノ´∀`)除左呢樣其他都唔錯🤩-🥞招牌芝士厚班戟全日餐 ($125)🥩塩燒西冷薄切牛扒慢煮蛋穀米茶漬飯 ($110)🥞黑朱古力麻糬班戟 ($85)🥛Dirty ($30)🍫Mocha ($42)-芝士厚班戟係做到超級鬆軟嘅口感,而且一切開個底仲有拉絲✨ 芝士味道都幾濃郁,而且仲有牛油果,香腸,沙律等等配料,係超級豐富同滿足嘅all day☺️另外呢一個茶漬飯都好特別,揀咗西冷薄切牛扒慢煮蛋,牛扒加咗少少醬汁落去好惹味,然後佢地嘅慢煮蛋都係做得好出色!加埋啲飯食係超級正,茶味都可以中和少少油膩感~到甜品方面,呢度都係麻糬班戟最出名,pancake上面有一大球雪糕,加上熱辣辣既pancake食幾正,pancake入面仲有一大舊麻糬,相信煙韌控一定會喜歡😈
🥞招牌芝士厚班戟全日餐 ($125)
🥩塩燒西冷薄切牛扒慢煮蛋穀米茶漬飯 ($110)
🥞黑朱古力麻糬班戟 ($85)
🥛Dirty ($30)
🍫Mocha ($42)

2021-09-03 6 瀏覽
💛3rd Space @上環📍上環差館上街16號地舖3rd Space 係旺角蟲二既姊妹店 呢度附近都比較靜 所以位置都有啲偏僻 係上環同西營盤中間 呢間cafe 充滿日本文藝氣息🇯🇵牆身漆上壁畫🎎 好容易就會搵到~cafe入面座位唔算多 但有唔少特色位置可以打卡 📸️而且坐得幾舒服🎐▫️日式咖喱雞肉丸慢煮蛋意粉 $110呢碟意粉好有驚喜✨✨ 意粉好掛汁 日式咖喱少少辣 唔食得辣既朋友呢個辣度都無問題~ 咖喱濃稠度高 整體好惹味 👅 意粉入面有溫煮蛋、秋葵、雞肉丸都唔錯!好豐富🤤 另外有沙律🥗菜解膩 好清新同開胃🌱🥞招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟 北海道牛奶雪糕及水果 $85呢個pancake係3rd Space既招牌 一定要試下🤤 我揀左原味pancake雖然得一塊 但係都幾厚身 而且濕潤鬆軟👍🏼燒海鹽咸咸地 pancake啱啱煎好 仲係微熱狀態 配埋雪糕 一凍一熱一鹹一甜呢個配搭好match🌟有好多焦糖脆脆同穀米物脆增加口感 層次感好豐富😋😋 🤎皇室伯爵茶黑朱古力 $48好香既伯爵茶同黑朱古力味道 🍫 朱古力好rich味道帶點苦2 者味道平衡得宜 唔會cover左其中一個味整體都唔會好甜👍🏼💚

💛3rd Space @上環
📍上環差館上街16號地舖

▫️日式咖喱雞肉丸慢煮蛋意粉 $110

🥞招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟 北海道牛奶雪糕及水果 $85

🤎皇室伯爵茶黑朱古力 $48

💚宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 $48
🍵抹茶濃度適中 帶有甘香 豆乳味好香 入口順滑 而且唔會好甜膩👍🏼上面仲有好香滑既北海道牛奶雪糕🍦食 好滿足🥰 店員建議撈勻雪糕同抹茶一齊飲 質感會再杰d同埋好飲d😋

👅好味:4.6/5
💲價錢:3.4/5
🌟性價比:4.2/5
👀環境:4.2/5
👥服務:4.3/5

2021-09-01 21 瀏覽
餐廳位於中上環 需要上少少山坡先搵到⛰附近有好多壁畫可供影相打卡 好有藝術感🎨餐廳坐位唔算多 不過感覺悠閑 坐得幾舒服❗️要留意嘅係佢有設定每人最低消費$100或點一樣嘢食🍽🥞招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟 班戟厚身 口感鬆軟 伯爵茶味道芳香濃郁☕️麻糬就集中喺中心👈非常煙靭 仲有拉絲🧀配埋海鹽忌廉同creamy嘅牛乳雪糕就好夾🍦但因為pancake好熱 所以放喺上面嘅雪糕會溶得好快 要食快啲 旁邊配料仲有南瓜籽granola同提子🍇味道好有層次🍵宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛乳雪糕 抹茶回甘到位👌同淡淡嘅豆乳好夾 加上牛乳雪糕 飲落好creamy 好有奶滑味🍼🍫皇室伯爵茶黑朱古力 伯爵茶同朱古力呢個配搭味道出嚟好特別🤩味道好夾同濃郁😋

🥞招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟

🍵宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛乳雪糕

🍫皇室伯爵茶黑朱古力
伯爵茶同朱古力呢個配搭味道出嚟好特別🤩味道好夾同濃郁😋
抹茶豆乳拿鐵配北海道牛乳雪糕
2021-06-26
抹茶豆乳拿鐵配北海道牛乳雪糕
2021-08-30 11 瀏覽
之前食過蟲二招牌麻糬夾心班戟,一直都想再食,見出開上環就當然要探下蟲二姐妹店嘅 3rd space。今次揀咗鹽燒西冷薄切牛扒慢煮蛋榖米茶漬飯同濃濃黑芝麻招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟,一杯Caramel Latte同Flat White。茶漬飯使用健康又煙韌嘅榖米,就算浸喺茶漬鰹魚湯好耐都唔會變糊仔,味道非常香濃,而且薄切牛肉肉質鮮嫩,配埋溫泉蛋拌入米飯,味道好有層次。店主介紹我地食佢最鍾意嘅芝麻口味麻糬班戟,芝麻香味非常濃郁,切開軟綿綿嘅班戟,內裡湧出澎湃嘅麻糬,配埋面層濃厚芝麻醬、燒海鹽忌廉同北海道牛乳雪糕,撈埋時令生果同燕麥片,多重口感非常豐富,甜品依然保持水準,果然冇令我地失望;兩杯飲品唔會過甜,配埋甜品甜度剛剛好。除咗食物吸引,餐廳內外環境都有特色壁畫,環境清靜,係閒休打卡嘅好選擇。

唔知大家知唔知西營盤同上環之間有條街有好多隱世cafe🤫餐廳外面係純白色嘅牆身配有日本藝妓為主嘅壁畫🤩巧有藝術feel~~~👧🏻 #feiching_foodiecafe👦🏻🌟鹽燒西冷薄切牛排慢煮蛋穀米茶漬飯 $110托盤上有張卡仔簡單咁寫左食用說明茶漬鰹魚湯湯黎到嘅時候熱辣辣🥵首先將魚湯湯倒進碗入面再拌勻半熟蛋就可以食架啦🥳西冷薄切牛排肉質軟腍 加埋半熟蛋嘅味道 唔錯茶漬鰹魚湯嘅味道啱啱好 😝🌟招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟 $85呢款pancake係佢地嘅signigture 😍有七隻味 原味 伯爵 宇治抹茶 黑芝麻 藍莓 黑朱古力 花生醬煉乳呢款pancake 唔係梳乎厘個隻係厚厚實實個款配埋北海道牛奶雪糕及海鹽忌廉醬🤩Pancake切開之後會有一層煙韌嘅麻糬🥰🌟皇室伯爵茶黑朱古力 Earl Grey Dark Chocolate $48🌟宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 Iced Matcha Soymilk Latte $48兩杯野飲都好多人叫 但👧🏻鍾意宇治抹茶多啲💓店員suggest將個雪糕撈埋黎飲奶味較重🥛牛奶雪糕軟滑 balance 翻抹茶既苦澀味 推薦推薦😻📌 3rd Sp
唔知大家知唔知西營盤同上環之間
有條街有好多隱世cafe🤫
餐廳外面係純白色嘅牆身
配有日本藝妓為主嘅壁畫🤩
巧有藝術feel~~~

👧🏻 #feiching_foodiecafe👦🏻

上環差館上街16號地舖
🚇 港鐵西營盤站 A2 出口, 步行約8分鐘

等候時間🕰 0 mins
📍#上環 #西營盤
食晏時間喺上環,有mood 想發掘新嘢,特登行入橫街睇吓望吓,見到呢間小餐廳,門口類似 tatami 位 有兩個西方女子盤膝而坐食緊嘢,好似好舒服咁,我再望下裏面,裝修簡約但整齊,咁就決定入去試吓😆叫咗 $125嘅「招牌芝士厚班戟全日餐 3rd Space Signature All Day Cheese Pancake Brunch」,同埋 $42嘅 Mocha 😋Mocha 有濃郁朱古力同咖啡味,又香又滑,好飲😋。「招牌芝士厚班戟🥞全日餐」裏邊有沙律菜🥗、牛油果🥑、秋葵、香腸,煎蛋🍳、同埋一小兜蜂蜜🐝(要來沾班戟),全部都幾好味😋

2021-08-19
2021-08-17 27 瀏覽
講起cafe好多人都會諗起深水埗,其實上環至西營盤一帶都有唔少靚cafe值得去探索~適逢假期就同友人到訪位於上環嘅良心店3rd space,一試佢地嘅招牌班戟😚• 招牌芝士厚班戟全日餐 $125主角嘅芝士班戟質感厚實,配合蛋汁一齊食可以增加濕潤感,另外仲有爆汁juicy嘅腸仔,一啲蔬菜同沙律,沙律菜特別地加咗蜜糖芥茉,味道唔錯☺️• 招牌燒海鹽忌廉麻薯班戟 $85Signature嘅甜品有7款口味,我哋就揀咗比較清新嘅藍莓味。甜食版班戟較為鬆軟一啲,藍莓醬搭配海鹽忌廉、雪糕、燕麥片、提子,鹹甜交織嘅味道都幾過癮,層次感又好豐富😳• 鮮菠蘿醬薄荷梳打 $46一飲落去係超級fresh嘅感覺,菠蘿醬甜度恰到好處,加上由薄荷帶出嘅微微清涼感🌿• Caramel latte(iced) $48依度嘅焦糖latte嘅啡味會比較出,後勁慢慢滲出焦糖香味🥰

• 招牌芝士厚班戟全日餐 $125

• 招牌燒海鹽忌廉麻薯班戟 $85

• 鮮菠蘿醬薄荷梳打 $46

• Caramel latte(iced) $48
依度嘅焦糖latte嘅啡味會比較出,後勁慢慢滲出焦糖香味🥰
2021-08-15 22 瀏覽
3rd Space 去上環影相,做個偽文青,順便又食個麻糬pancake先😋呢間小店入邊同出邊有好多藝技嘅壁畫😌招牌燒海鹽忌廉麻薯班戟-北海道牛奶雪糕及水果(Signature Monchi Pancakes)(Fresh Fruit,Hokkaido Milk Ice Cream,Grilled Seasalt Creme) ~$85班戟味道揀左伯爵茶 (Signature Earl Grey Tea)班戟係比一般班戟厚身少少,班戟有好香伯爵茶味,入邊有煙煙韌韌嘅麻糬,有小小咸的海鹽加奶味嘅雪糕,鹹鹹地又甜甜地好夾3rd Space 🏠:上環差館上街16號地舖☎️:92209785
3rd Space

招牌燒海鹽忌廉麻薯班戟-北海道牛奶雪糕及水果
(Signature Monchi Pancakes)
班戟味道揀左伯爵茶
(Signature Earl Grey Tea)