2021-12-09 19 瀏覽
咁大個仔第一次食鵝油撈麵, 而且親民價錢. 今日行完鴨寮街之後行過見到有鵝油撈麵, 我朋友話十分有興趣食, 反正價錢又唔算貴入去一試. 平時食燒鵝類嘅嘢都冇得揀胸肉, 呢度加十蚊就有, 勁開心. 家姐姐話呢度個手撕雞都好食所以另外嗌多個鹽焗手撕雞, 仲嗌多咗碟菜. 佢啲碟頭飯都會送來湯, 我同我朋友都叫咗煙燻燒鵝, 佢就加雙拼咗燒腩仔. 啲飯就真係一般冇乜特別, 但係燒鵝煙燻香味突出, 同埋一碗飯都有成七件鵝肉, 好抵食. 鹽焗手撕雞又係好食, 30蚊份量都唔少. 但係嘅生菜就一般. 朋友分咗啲鵝油撈麵畀我, 又真係幾好鵝香味十足, 又夠彈口. 不過提一提大家, 盡量配搭啲清淡啲的主菜, 因為食到最尾真係幾油膩. 好有罪惡感. 另外我杯凍奶茶都好飲, 奶香茶味十足. 兩個人食咁多嘢200蚊有找, 真係幾抵食.