2024-06-07 5 瀏覽
我最近有幸光臨位於銅鑼灣嘅「喜記避風塘辣蟹」,品嚐咗佢哋嘅一系列特色菜式,實在太讚了!首先要提到嘅就係佢哋嘅招牌菜「避風塘炒辣蟹」。蟹肉肥美多汁,配合獨特嘅避風塘醬汁,香辣可口。餐廳特意將蟹肉切成大塊,咬落去十分爽口,而且完全唔會令人感到過於油膩或過於辣。每一口都可以感受到蟹肉嘅鮮甜,加上避風塘醬汁嘅濃郁香氣,實在是過癮至極!另一道菜式「菠蘿咕嚕肉」同樣叫人難忘。肉質鮮嫩汁多,配合入口即化嘅大塊菠蘿,味道清脆爽口,相當平衡。我最鍾意呢道菜嘅創新味道,好似微酸微甜,剛剛好唔會過於膩人。我亦試咗佢哋另一道精彩菜品「上湯水浸蜆」。蜆肉肥厚彈牙,湯底清甜鮮美,感覺好舒服。湯汁唔會太濃郁,反而帶來一股清新感覺,正正迎合我對清淡美食嘅喜好。最後但同樣值得推介嘅,就係「椒鹽白飯魚」。魚肉鮮嫩,外層炸得香脆,而且椒鹽醃製過嘅滋味剛剛好。搭配白飯一同食,口感豐富飽滿,絕對係一道值得一試嘅美食。喜記避風塘辣蟹嘅環境亦同樣出色。餐廳裝潢簡單大方,散發着濃濃嘅懷舊氣息,感覺好舒適。而服務員亦態度親切周到,令我感受到貼心周到嘅用餐體驗。總括而言,「喜記避風塘辣蟹」絕對係銅鑼灣一間值得一試嘅特色餐廳。佢哋嘅招牌菜

總括而言,「喜記避風塘辣蟹」絕對係銅鑼灣一間值得一試嘅特色餐廳。佢哋嘅招牌菜式既美味可口,環境亦舒適優雅。如果你鍾意嘆正宗粵菜,一定要嚟呢度品嚐!