2023-02-01
今晚嚟到Lab Eat Bistro食晚飯,之前幫襯過尖沙咀嘅lab eat,會係偏向fine dining路線,而油麻地嘅bistro就走工業風,樓高三層嘅店舖座位數量頗多,但平日夜晚都好快full house。叫咗蟹肉沙律作為前菜,用蟹蓋盛載蟹肉絲擺盤有心思,沙律醬有加到蟹膏,啖啖都充滿蟹嘅鮮味。主菜試咗牛板翼扒同埋黯然銷魂飯,牛扒有幾款唔同部位選擇,欣賞餐廳會喺餐牌加入每款扒嘅肉質同脂肪比例等描述,等客人容易啲挑選到心水嘅牛扒。我地叫咗三成熟,外皮香脆入面依然係嫩粉色,幾腍幾好食。sides方面我地叫咗個法式洋蔥薯角,焦糖化嘅洋蔥痴實晒落啲薯角度,每啖都食到洋蔥嘅甜味,好正~~黯然銷魂飯個飯底係忌廉汁risotto,醬汁香濃,叉燒用鴨胸整好創新,咬落好爽口。食肉又點少得點杯酒去配返呢?嗌扒餐係可以用優惠價錢配杯紅酒嘅,但因為我只鍾意飲白酒就單點咗杯chardonnay,好易入口又有葡萄香。成餐飯最有驚喜係個拿破崙,內餡除咗超幼滑嘅吉士醬之外仲有香脆嘅糖蔥餅,糖蔥餅甚至比酥皮更脆,係意想不到咁夾,推介~~~