講起銅鑼灣掃街或者食碗熱辣辣嘅嘢暖下個胃,我諗起「潮林園滷味大王」!呢間鋪頭個名夠晒響,滷水出名就梗㗎啦,但係呢,佢哋有樣「韭菜豬紅」真係不得了,絕對係我嘅心水推介,每次去銅鑼灣心思思都想食返碗!你睇個名好似好簡單?韭菜 + 豬紅 咋嘛!但係佢哋就係可以做到咁出色!首先講個豬紅(即係豬血),真係一啲都唔「鞋」口,食落去係「滑捋捋」,好似豆腐花咁嫩滑,但又有啲微微彈牙嘅口感。最緊要係完全冇嗰陣令人怕怕嘅血腥味或者異味,處理得超級乾淨,食得出係新鮮貨色。再講啲韭菜,份量十足,絕不孤寒!咬落去係爽脆嘅,唔會煮到淋pat pat,仲保留住韭菜獨有嘅鮮香同微微辛味。呢種爽脆同豬紅嘅嫩滑,一啖食落口,兩種口感夾到「啱啱好」,真係好過癮㗎!重點嚟喇!靈魂所在係佢哋個湯底!唔係普通清湯咁寡,而係用咗佢哋嘅秘製滷水汁做底,再加埋啲上湯去調校。個味係香濃得嚟唔會死鹹,帶住啖啖嘅滷水香氣同微微嘅香料味,非常之「和味」。啲湯熱辣辣咁淋落嫩滑嘅豬紅同爽脆嘅韭菜上面,啲豬紅索晒啲湯汁精華,一啖豬紅、一啖韭菜、再呷啖湯,嘩!成個口腔都係濃香鮮美,又暖胃又滿足!尤其係凍冰冰或者落雨天食,真係正到冇朋友!簡單嚟講,潮林

簡單嚟講,潮林園呢碗「韭菜豬紅」,贏就贏在:

豬紅嫩滑無異味,靚料!

韭菜爽脆份量足!

湯底香濃和味,靈魂所在!

口感配搭絕妙,暖笠笠超滿足!

一大碗,抵食夾大件。無論係當小食掃街,定係凍天想食碗熱嘢暖身,甚至係想食啲「邪惡得嚟又冇咁肥膩」嘅comfort food,呢碗韭菜豬紅都係超正選擇!去開銅鑼灣,真係要試下佢哋呢個「簡單」但「絕不簡單」嘅招牌滋味!保證你食完會心思思想Encore!你哋試過未?快啲去潮林園滷味大王銅鑼灣店掃碗啦!
2025-06-10