喺黃埔行下行下,就行咗去以前返工嘅地方,再行近海心公園附近見到有間舖個名好過癮叫「雞先生🐓」,原來真係賣文昌雞嘅。除咗雞之外,舖頭仲有賣幾款飯,例如🐷豬扒同🐮咖哩牛腩飯等,價錢只係$4X。星期日晚係呀媽嘅休息日,我影餐牌俾佢睇問佢有無嘢啱,順便買埋返去。佢話不如買隻雞返嚟啦,自己煲啖飯就搞掂🤣。原隻文昌雞($168),🐔雞嚟講,佢確係偏瘦,不過肉都唔算少,呀媽話啜骨先係最正😅。佢食得出隻雞係新鮮雞,因為啲骨夠硬;而且有雞味,並唔係雪到無嚟味道、死死實實嗰種。就我而言,佢最好嘅地方係隻雞夠熟,無見到血👍。雞肉本身無特別醃過,所以味道偏淡係正常。不過店舖同時附上四種特製醬汁,點嚟食味道即刻大不同。幾款醬汁均同其他餐廳唔同,每款都夠哂濃味同惹味🤤,包括有蔥粒嘅雞汁、沙薑汁、薑蓉同口水雞辣醬。其中辣醬更加係無得輸,麻麻辣辣,正!總括嚟講,呢隻文昌雞算頗有驚喜,雞本身已經唔錯,再配埋幾款醬汁食,令人滿意😊。
雞肉本身無特別醃過,所以味道偏淡係正常。不過店舖同時附上四種特製醬汁,點嚟食味道即刻大不同。幾款醬汁均同其他餐廳唔同,每款都夠哂濃味同惹味🤤,包括有蔥粒嘅雞汁沙薑汁薑蓉口水雞辣醬。其中辣醬更加係無得輸,麻麻辣辣,正!
2020-08-16
外賣自取