2021-10-27 36 瀏覽
令和居酒屋已經食過兩次,對令和出品都幾有信心。 今次不諱言係衝住壽喜燒而來,實在餓咗好耐,但香港食壽喜燒就算午市人均都幾百,尋尋覓覓終於搵到性價比之王。堂煮壽喜燒 ($398)店員親身逐塊咁燒,點埋蛋汁再放埋落碗,服務非常好,有種喺日本當地享受緊嘅感覺,物超所值。 A4和牛比想像中靚,輕輕燒幾秒未至於全熟都好放心嘅級數。 油花分布好平均,入口軟腍幼滑,牛味好夠,食完真係有幸福感。及後加埋野菜豆腐盤係壽喜燒湯底,非常入味,蔬菜雜菌都好新鮮,連豆腐都係高質日本豆腐,好有誠意。令和刺身爆丼 ($188)海膽好鮮甜,其實淨係呢兩片已經值回票價。 帶子同蝦都好甜好新鮮,基本上成個飯都係我最鍾意嘅材料,質素幾喜出望外。味噌廣島蠔鍋 ($88)廣島蠔幾肥美唔會腥,味增湯底仲加咗海帶、大蔥等等熬製,幾清甜,如果廣島蠔可以煮耐啲再入味啲就好喇。芫荽豚肉卷 ($28)非常之茜,人生未試過一時間放咁多芫荽入口,好彩係燒得熟透嘅。 作為平時走芫荽嘅人來講味道都幾得意接受到,愛好者必試。 柚子鹽黑豚肉串燒 ($28)就燒得比較乾身,類似五花肉嘅油脂燒到乾透,夠哂香口。燒冰火菠蘿 ($25)甜到痴線仲要爆汁,表面

堂煮壽喜燒 ($398)

令和刺身爆丼 ($188)

味噌廣島蠔鍋 ($88)

燒冰火菠蘿 ($25)甜到痴線仲要爆汁,表面有一層脆焦糖凍凍地,作為飯後甜品好正。

金鑽鳳梨冰可以話係我喺日式餐廳飲過最好飲嘅嘢飲,金鑽鳳梨味好天然清新,飲到尾都好夠味,真材實料。

全晚嘢飲嘢食都令我有霎時感動一刻,最開心嘅係兩個人自自然然就坐咗四人位,好闊落,冇限時任坐飲傾偈,氣氛好舒服,絕對會再嚟。