2022-04-06
大埔呢年啲新cafe 真係食極都仲有,今次又搵到間係大埔近太和有間型格咖啡店,睇過餐牌咩種類嘅食物都有,值得特登過去拜訪下!⚫️⚪️店外以黑白灰及石身牆畀人一種冰冷沉實嘅感覺,而入到店內側以🟤木色為主調,令賓客有一種溫暖舒服嘅感覺,形成一種對比。🥯卡邦尼長通粉荷蘭鬆餅 $➐➑ 睇餐牌畀呢個名為「荷蘭鬆餅」嘅食物吸引左,究竟係咩黎嘅呢?上網search 過佢個英文名叫Dutch Baby Pancake,一款流行於德國嘅傳統食物,用雞蛋、麵粉、牛奶製作。鬆餅焗到高高後,有創意地放上卡邦尼長通粉,齋睇賣相已經好吸引😍卡邦尼長通粉十分creamy,中通嘅通粉特別掛汁,連埋煙肉、洋蔥同芝士碎煮得十分唔錯👍🏻切一細舊荷蘭鬆餅再夾啲通粉一齊食,都幾特別幾夾,黎到一定要試試呢款特色食物🤭🥪美國牛小排青芥末三文治 $➊➋➌三文治用上黑麥芽同亞麻製造嘅酸種麵包,粗糙嘅口感配上軟熟嘅質感。中間放左撈左特製青芥末醬嘅羽衣甘藍同埋紫洋蔥,相當開胃。放最頂嘅係一塊薄燒美國牛小排,燒得香香地,夾住麵包同埋配菜食係相當不錯嘅選擇。不過個人少少感覺牛小排可以份量多少少啦,始終2塊麵包但牛小排就只得4小片,真係每啖要慳住食
🥯卡邦尼長通粉荷蘭鬆餅 $➐➑
🥪美國牛小排青芥末三文治 $➊➋➌
三文治用上黑麥芽同亞麻製造嘅酸種麵包,粗糙嘅口感配上軟熟嘅質感。中間放左撈左特製青芥末醬嘅羽衣甘藍同埋紫洋蔥,相當開胃。放最頂嘅係一塊薄燒美國牛小排,燒得香香地,夾住麵包同埋配菜食係相當不錯嘅選擇。不過個人少少感覺牛小排可以份量多少少啦,始終2塊麵包但牛小排就只得4小片,真係每啖要慳住食先得🤣加$12 可以配埋薯條,無理由唔加啦!☺️
☕️𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $➍➍
咖啡bar 枱2台磨豆機,一部嘅豆叫Love;一部叫Hope,分別係放左不同嘅咖啡豆。今次揀左較nutty 嘅Hope 豆,主要來自巴西同秘魯,香味十足又易入口,襯埋靚靚拉花,不錯不錯👏🏼
📍 BOUNDLESS by REACTION
大埔汀角路15號地下C號舖