2024-03-15 250 瀏覽
嚟到元朗想食雞煲🐣朋友就介紹咗呢間小店,仲督促我一定要book 位,所以個日就嗱嗱臨book咗,好彩仲有位🤭舖頭分兩層,但係唔太大,去到個時張張枱都full 哂,所以唔book 枱應該冇得食🥺🥺重慶雞煲(全隻) BB 辣 $268一去到諗都唔洗諗梗係即刻叫咗個雞煲先,我哋仲叫多咗水魷魚($62) 、豬粉腸($68)同牛柏葉($62),可以叫職員姐姐上枱時連埋雞煲一齊炒,等佢哋可以索哂啲雞汁,會入味好多😲🤩佢雞煲個汁做得好好,惹味得嚟又唔會好鹹,第一次試就叫咗BB辣👶🏻辣味就唔係好重,所以好啱啲唔食得辣但又想食雞煲嘅人,如果食得辣嘅,我建議可以叫小辣 / 中辣🌶️🤭雞肉件件都好大舊,而且即使係咁煲住,啲肉都係好嫩滑,佢個雞煲份量勁多,我哋4 個人,就咁食完個雞煲都飽咗😳值得一提係佢煲入面嘅洋蔥🧅煲到淋哂所以好甜,令人回味無窮🤤即炸響鈴(1份) $55佢一份響鈴有8 舊,如果少人啲可以叫半份,一條嘅size係平時我哋出去食嘅1倍,超誇張😳第一次食即炸響鈴,真係一食就食得出個分別,炸到好鬆脆,一咬就碎,平時食響鈴一定係浸落邊爐湯底度🍲呢度餐廳姐姐教咗我哋一個特別食法🧏🏻‍♀️就係唔好加水住,直接
重慶雞煲(全隻) BB 辣

重慶雞煲(全隻) BB 辣 $268
即炸響鈴(1份)

即炸響鈴(1份) $55
佢一份響鈴有8 舊,如果少人啲可以叫半份,一條嘅size係平時我哋出去食嘅1倍,超誇張😳第一次食即炸響鈴,真係一食就食得出個分別,炸到好鬆脆,一咬就碎,平時食響鈴一定係浸落邊爐湯底度🍲呢度餐廳姐姐教咗我哋一個特別食法🧏🏻‍♀️就係唔好加水住,直接將個響鈴點落去個雞煲汁,停留2秒就拎返起佢😌因為如果浸林晒,就嘥咗佢哋即炸嘅心機,真係好出色,絕對係我人生中食過最好食嘅響鈴🫣
美國雪花肥牛(大)

美國雪花肥牛(大) $198
雞煲食到中段先發現我哋叫多咗,其實一個雞煲就已經夠肉,唔需要再加多一碟牛,不過既然叫咗,同埋佢份牛望落去咁靚,點可以唔食埋佢呢😎🤪平時啲雪花肥牛就好多肥肉,呢度嘅雪花肥牛肥肉均勻,真係好似雪花咁靚,而且係厚切,唔會淥完就散開晒,食落好有咬口同埋好重牛味,正呀😋
油麥菜

油麥菜 $42
最後尾就梗係要淥啲油麥菜嚟作結啦😚
總括嚟講呢一間係我食過份量最大份嘅雞煲,而且呢度啲職員姐姐全部都勁好人同welcoming,好似識咗佢哋好耐咁,明明我哋先第一次見🤣成餐飯食得好開心,嘢食100分,服務都100分🥰鍾意食雞煲打邊爐嘅你🍲一定唔可以錯過👍🏻
2024-03-10
重慶雞煲(全隻) BB 辣
即炸響鈴(1份)
美國雪花肥牛(大)
油麥菜