2020-02-08 403 瀏覽
北上深圳尋辣已經成為唔少香港人嘅周末指定動作。越辣就越過癮,越麻就越興奮🌶如果嫌路途太遙遠,大可以嚟呢間正宗四川菜館,米芝蓮大廚係四川人,所以用料同手法都好正宗。每款菜式都辣得各有特色,而且有唔同辣度選擇,照顧番BB級嘅悲傷小姐同越級挑戰嘅客人👧🏻➡️👩🏻💗燒椒皮蛋 ($48)溏心皮蛋浸係滿江紅嘅辣油上,賣相超吸引😍不過蛋黃食落唔香又唔羶,淨係食到彈牙嘅蛋白,冇咗皮蛋特有嘅味道好失望☹️剁椒加咗蒜蓉所以食落香咗,味道屬微辣冇乜麻味,望落去感覺仲辣d!💗人見人愛酸菜魚 配粉條($248)湯底用咗豬骨、鰂魚同鱸魚骨熬成,加入指天椒、花椒 、 原串青花椒等,味道鮮甜且酸辣麻香,最值得讚係唔算油膩🍲餐廳特意用咗二十個月雲南老埕酸菜、四川酸菜同廣東鹹酸菜炮製,既有掛湯一流嘅菜葉,亦有爽脆嘅莖部,不過唔夠酸甜味,但口感就幾好🤔鱸魚片帶住魚皮,嫩滑得嚟依然保留魚肉嘅紋理,完全冇糊爛。勝在冇魚骨,份量又多, 冇腥酸味,不過魚嘅鮮甜味就俾辣味蓋哂🐟墊料亦都好足料,寬大嘅薯粉口感滑溜煙韌,吸湯度十足,好味又飽肚。仲有萵筍做配料,口感爽脆,充滿蔬菜嘅鮮甜味, 厚薄均一致,好刀工👍🏼💗紅糖糍粑($48)糯米糍外層
💗燒椒皮蛋 ($48)
燒椒皮蛋
💗人見人愛酸菜魚 配粉條($248)
人見人愛酸菜魚
💗紅糖糍粑($48)
糯米糍外層炸得香脆熱辣辣,裡面就非常軟滑,堅系外脆內軟,啱哂悲傷小姐呢個煙韌控🍡食落亦吾會好油膩,點上甜絲絲且濃郁嘅黑糖汁,非常適合解辣,作為甜品一流🤤
紅糖糍粑
2020-01-11